Den Haag, 10 januari 2001

Uit het onderzoek van EO-radio 1 blijkt dat het niet goed gesteld is met de brandveiligheid van basisscholen. Meer dan de helft van de scholen in de provincie Gelderland heeft in de afgelopen jaren geen ontruiming geoefend. Uit een eerdere enquete van SP-Kamerlid Harry van Bommel onder 400 basisscholen bleek dat veel scholen bovendien helemaal niet de beschikking hebben over een toegankelijke nooduitgang. Van Bommel noemt de resultaten van het EO-onderzoek 'ronduit schokkend'. 'Kennelijk moet er eenst een calamiteit plaatsvinden voordat men de situatie ernstig neemt. Tot die tijd wordt er een oogje dichtgeknepen.' Het Kamerlid dringt aan op uitbreiding van het periodiek onderzoek van de Arbeidsinspectie op het punt van de brandveiligheid.


1. Heeft u kennis genomen van het EO-onderzoek onder 100 basisscholen waaruit blijkt dat 52% van de scholen, in strijd met de Arbowet, in de afgelopen jaren geen brandoefening heeft gehouden?


2. Herinnert u zich mijn enquête onder ruim 400 basisscholen waaruit bleek dat 40% van de onderzochte scholen niet over een toegankelijke nooduitgang beschikte. (1)


3. Maakt controle van de verplichte brandoefening onderdeel uit van het periodiek evaluatief onderzoek van de Arbeidsinspectie?

Indien ja, hoe verklaart u dat het niet uitvoeren van brandoefeningen niet eerder is opgemerkt?

Indien neen, bent u bereid het periodiek onderzoek van de Arbeidsinspectie op dit punt uit te breiden?


4. Wat is naar uw mening de oorzaak van het slechts in beperkte mate houden van brandoefeningen op basisscholen?


5. Is het naar uw mening denkbaar dat het ontbreken van toegankelijke nooduitgangen op veel scholen ertoe bijdraagt dat scholen geen brandoefening houden?

Kunt u uw antwoord toelichten?


1. 'Een ongeluk zit in een klein hoekje' juli 1999