CDA

Vragen over handel in voetballers door malafide makelaars

De CDA-Tweede Kamerleden Joop Atsma, Gerda Verburg en Joop Wijn hebben naar aanleiding van het artikel "24 Romario's in de aanbieding" in de Volkrant van 11 januari, schriftelijke vragen gesteld aan de ministers van Justitie en Sociale Zaken en de staatssecretaris van Sport.

Volgens dit artikel bieden malafide figuren dagelijks 'ladingen' Braziliaanse jeugdvoetballers aan onder meer Nederlandse voetbalclubs aan.

De kamerleden willen weten of het waar is dat ook in Nederland regelmatig jeugdige voetballers worden aangeboden door "malafide" makelaars. "Zo ja, wat is de omvang van deze praktijk?", aldus CDA-fractiewoordvoerder Joop Atsma

Hij wil ook weten of voor de betreffende voetballers een tewerkstellingsvergunning is aangevraagd en op welke gronden deze aanvragen zijn beoordeeld.

Onderzoek naar fraude met paspoorten van sporters van buiten de EU Joop Atsma wil ook van de bewindslieden weten of het hen bekend is dat er momenteel een onderzoek loopt naar fraude met paspoorten, waardoor sporters van buiten de EU op oneigenlijke gronden in de EU een woon-, werk- en verblijfsvergunning kunnen krijgen. "Op welke wijze is de Nederlandse overheid bij het onderzoek betrokken?"

CDA: "Geen verschil tussen handel in voetballers en mensensmokkel" De CDA-fractie deelt de mening van prof. A.M. Van Kalmthout, hoogleraar Vreemdelingen- en strafrecht, dat er geen enkel verschil is tussen de handel in voetballers en mensensmokkel. Daarom wil zij van de minister van Justitie weten welke maatregelen er worden getroffen om deze handel te voorkomen, en of hij bereid is om malafide makelaars en andere betrokkenen te vervolgen op grond van mensensmokkel.