Nederlands Verbond van Ondernemers in de Bouwnijverheid

WOONCONSUMENT DUPE VAN EXTRA BTW-HEFFING BIJ VERBOUWINGEN

Baarn/Amsterdam/Amersfoort, 11 januari 2001

Woonconsumenten die in 2000 opdracht hebben gegeven voor een verbouwing die in 2001 wordt afgerond, worden geconfonteerd met een totaal onverwachte kostenstijging. Zij moeten namelijk alsnog
1,5% extra BTW betalen over reeds in 2000 betaalde facturen. Dat is de verrassende interpretatie die de Belastingdienst geeft aan de overgangsregeling voor de BTW-verhoging in het kader van het Belastingplan 2001.
Bij vele duizenden particulieren vinden momenteel verbouwingen plaats die in 2001 zullen worden afgerond. Daarmee zijn vaak grote bedragen gemoeid, variërend van tienduizenden guldens tot enkele tonnen. Volgens een ruwe schatting gaat het bij de BTW-naheffing om een totaalbedrag van ruim f 50 miljoen gulden. De aannemersfederatie BouwNed, de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) en de vereniging eigen huis vinden het volstrekt onredelijk om opdrachtgevers achteraf lastig te vallen met een naheffing van
1,5% op reeds in 2000 verstuurde en betaalde facturen. Bouwbedrijven en architecten riskeren hierdoor onenigheid met hun klanten aan wie deze navordering nauwelijks valt uit te leggen. Bovendien worden zij opgezadeld met veel extra administratief werk.
De drie bij verbouwingen betrokken organisaties hebben gezamenlijk alarm geslagen over deze problematiek bij staatssecretaris W.J. Bos van Financiën en bij de Vaste Tweede Kamercommissie voor Financiën. BouwNed, de BNA en de vereniging eigen huis zijn onaangenaam verrast door de stellingname van de Belastingdienst. Zij hebben het Ministerie van Financiën voorgesteld om over reeds in 2000 betaalde facturen voor verbouwingen gewoon het 17½ % BTW-tarief te handhaven. Over nieuwe facturen, die in 2001 worden verstuurd, kan dan wel 19% BTW in rekening worden gebracht. Volgens de drie organisaties sluit deze werkwijze aan bij het algemene uitgangspunt van BTW-heffing, namelijk dat prestaties zijn onderworpen aan het BTW-tarief dat van kracht is op het moment dat de prestatie wordt geleverd. Eenzelfde regeling is getroffen voor de oplevering van nieuwbouw-woningen en de drie organisaties zien niet in waarom voor verbouwingen een uitzondering zou moeten worden gemaakt.