ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV stelt eisenpakket vast voor CAO-ziekenhuizen (11 jan)

ABVAKABO FNV heeft vandaag het eisenpakket vastgesteld voor de onderhandelingen over de nieuwe CAO voor de ziekenhuizen. De belangrijkste eisen zijn 4 procent loonsverhoging, stapsgewijze opbouw van een 13e maand, verbetering van de positie van leerlingen, meer zeggenschap over werktijden en roosters, meerkeuzesysteem voor arbeidsvoorwaarden, loopbaanontwikkeling en verbetering van de kinderopvang en het seniorenbeleid.

ABVAKABO FNV heeft de leden over dit CAO-pakket via een schriftelijke enquête geraadpleegd. Ruim 1300 leden hebben de enquête teruggestuurd. De leden leggen duidelijk prioriteit bij een goede loonontwikkeling, de 13e maand en arbeidsomstandigheden en werkdruk. Ook de overige eisen van de bond worden breed ondersteund.
De CAO-ziekenhuizen geldt voor 155.000; de CAO loopt tot 1 maart 2001. De onderhandelingen starten op 26 februari 2001.

Het personeelstekort in de ziekenhuizen dreigt de komende jaren flink op te lopen, onder meer vanwege de vergrijzing en de steeds zwaarder wordende zorgvraag. Daarom is het noodzakelijk dat de sector zo aantrekkelijk mogelijk gemaakt wordt voor nieuw en zittend personeel. Daarom wil ABVAKABO FNV een concurrerende loonsverhoging (4 procent) en een 13e maand. Maar de instellingen moeten ook aandacht besteden aan opleidingen en loopbaanontwikkeling. Daar wordt in de onderhandelingen ook op ingezet. Concreet wil ABVAKABO FNV het recht voor iedere werknemer op een loopbaancheck voor iedereen één keer per vijf jaar.

Andere CAOs in de zorgsector
Dit voorjaar moet er ook over de andere grote CAOs in de zorg onderhandeld worden: verpleging en verzorging, geestelijke gezondheidszorg, thuiszorg en gehandicaptenzorg.