Werkgever mag email en internetverkeer werknemer controleren

De Registratiekamer stelt in haar rapport "Goed werken in netwerken" dat de werkgever de email van een werknemer mag controleren. Tot nu toe deden veel werkgevers dit nog niet omdat zij bang waren de privacy van hun werknemers te schenden. De Registratiekamer stelt echter dat werknemers op de werkplek een deel van hun privacy inleveren en dat controle van e-mail en internetverkeer dus mogelijk moet zijn.

Aan de andere kant wordt hiermee wel geïmpliceerd dat er een mogelijkheid moet zijn voor werknemers om privé e-mail te versturen en voor privé doeleinden op internet te zoeken. Het boeken van een reis op internet moet wel kunnen, het bekijken van porno in de baas zijn tijd niet.

VNO-NCW is het eens met de aanbevelingen van de Registratiekamer. De aanbevelingen passen in de uitleg van de privacywetgeving die VNO-NCW ook zelf voor e-mail en privacygebruik ziet. Er wordt goed rekening gehouden met punten als veiligheid, goed naam van de onderneming en normale omgangsvormen op de werkplek. Echter, VNO-NCW ziet als probleem in het advies van de Registratiekamer de controle. De mogelijkheid tot controle moet echt mogelijk zijn, anders verliezen de afspraken hun waarde. Volgens VNO-NCW houdt het advies op dit punt nog te veel slagen om de arm. Het rapport maakt echter wel duidelijk dat het tijd wordt om over privé-gebruik van internet en e-mail afspraken te maken in ondernemingen.

Meer informatie over het rapport is te vinden op: http://www.registratiekamer.nl/bis/top_1_2.html

Het totale rapport is te vinden op:
http://www.registratiekamer.nl/bis/top_1_5_35_18.html