Raad voor Financiële Verhoudingen

Datum laatste wijziging: 30 januari 2001

1. Maandag 29 januari jl. organiseerden de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) en de Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) gezamenlijk een symposium over decentralisatie. De aanleiding vormde het advies De kunst van het overlaten; maatwerk in decentralisatie dat beide Raden in september 2000 hebben uitgebracht aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Dit advies is overigens via deze site te downloaden.
In haar openingswoord geeft de voorzitter van de Rfv, mevrouw A. van den Berg, een korte terugblik op de totstandkoming van het decentralisatieadvies en de gekozen invalshoek en een weergave van de belangrijkste elementen uit het advies. Kenmerkend voor dit advies is de benadering vanuit de maatschappelijke problematiek op een aantal concrete beleidsvelden (zorg, verkeer en vervoer, lokale veiligheid en plattelandsontwikkeling), waarbij decentralisatie een optie zou kunnen zijn. De Raden pleiten daarbij voor maatwerk. Decentralisatie betekent vertrouwen. Dit houdt in dat er niet halfhartig gedecentraliseerd moet worden; dat lastige uitvoering aan de andere overheid wordt overgelaten, terwijl via beleid, strikte kaders en monitoring weinig echt overgelaten wordt.
De heer F. Fleurke reflecteert vervolgens op het advies van de Rob en Rfv. Hij spreekt zijn waardering uit voor de invalshoek die de Raden hebben gekozen en voor de nadruk die gelegd is op specifieke in plaats van generieke decentralisatie. In zijn kritische betoog besteedt hij aandacht aan de rol van de provincie en aan de verhouding van decentrale overheden tot de particuliere sector en de markt.
Tijdens drie parallelle workshops is decentralisatie binnen de context van specifieke beleidsterreinen besproken. In de workshop zorg wordt uiteindelijk geconcludeerd dat in de zorg en aanpalende terreinen alle partijen tot elkaar veroordeeld zijn. De meningen over de rol van gemeenten en de rol van marktwerking bleken aanzienlijk uiteen te lopen. In de workshop plattelandsontwikkeling lag de nadruk op het belang van urgent bestuurlijk optreden (in verband met de achteruit gaande leefbaarheid), samenwerking en integraal en gebiedsgericht beleid. Het accent van de discussie in de workshop verkeer en vervoer lag op het bepalen van het juiste schaalniveau voor de aanpak van regionale verkeersproblematiek en het bespreken van de problemen en oplossingen die zich voordoen bij processen van regionale samenwerking. Welke bestuurslaag leent zich het beste voor het vormgeven van sturing: de gemeente, de provincie of moet weer over nieuwe bestuurlijke indelingen worden gedacht? De secretaris-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de heer J.W. Holtslag, geeft een eerste ambtelijke reactie op het decentralisatieadvies van de Rob en Rfv (de officiële kabinetsreactie is op dit moment nog niet bekend). Hij stelt dat territoriale decentralisatie nog steeds een actueel thema is, maar dat maatschappelijke ontwikkelingen ertoe bijdragen dat hier niet mee volstaan kan worden. Bij het overdragen van taken, verantwoordelijkheden en middelen van het rijk naar de lagere overheden zal steeds meer de rol van maatschappelijke organisaties en de burgers in het geding zijn. De paradox is dat territoriale decentralisatie de behoefte aan samenwerking binnen het openbaar bestuur en daarbuiten doet toenemen. In zijn slotwoord bedankt de heer H.G. Sol, vice-voorzitter van de Rob, alle sprekers en deelnemers voor hun komst en hij constateert dat er vruchtbare discussies hebben plaatsgevonden, waar de Rob en Rfv in de toekomst hun voordeel mee kunnen doen. De uitsmijter wordt verzorgd door de heer H.P.M. Kool (gemeenteraadslid in Den Haag en columnist) in de vorm van een door hem uitgesproken column. Hij zet decentralisatie in het licht van ingrediënten van de veranderende rol van de overheid in Nederland zoals privatisering, individualisering en verplaatsing van de macht naar Europa.
Binnen enkele weken zullen de resultaten van de workshops en de bijdragen van de sprekers gebundeld worden en worden verzonden naar de deelnemers aan het symposium. Belangstellenden kunnen t.z.t. bij het secretariaat van de Rob en Rfv een exemplaar bestellen.