Nijmeegs referendumplatform tegen het MTC
Daalseweg 30, 6521 GM Nijmegen
tel/fax 024 3237544
www.milieudefensie.nl/groepen/nijmegen

PERSBERICHT, 26/1/2001

Loco-burgemeester ontvangt maandag het formele verzoek

Referendum in Nijmegen over omstreden MTC

Nijmegen kan zich opmaken voor een referendum over de plannen voor het Multimodaal Transportcentrum aan de rand van de stad. In korte tijd is het aantal benodigde indieningsverzoeken bijeen gebracht. Komende maandag wordt dit pakket om 16.15 uur aangeboden aan loco-burgemeester Tettero in het stadhuis van Nijmegen.

Volgens de plannen moet het MTC een bedrijventerrein voor de transportsector worden. Een nieuwe containerhaven en verbindingen met A15, A73 en Betuwelijn zijn onderdeel van het MTC. Het project gaat ten kosten van in totaal 500 hectare open gebied ten noorden van de Waal. Vanwege de negatieve gevolgen voor landschap en leefmilieu bestaat er veel weerstand tegen het MTC. Onlangs is het project in opspraak geraakt. Een uitgelekte notitie van de provincie Gelderland toont aan dat de voorbereiding van het MTC is gebaseerd op belangenverstrengeling, ondeugdelijke bestuurlijke controle en overtredingen van Europese regelgeving.
De gemeente Nijmegen is tot nog toe een van de drijvende krachten achter de komst van het MTC. Omdat het MTC deels op Nijmeegs grondgebied ligt moet de gemeenteraad besluiten over het benodigde bestemmingsplan. Als de steun van Nijmegen wegvalt kan het project niet doorgaan.

Het Nijmeegs referendumplatform tegen het MTC is een samenwerkingsverband van buurtorganisaties, milieubeweging en cultuurhistorische verenigingen. De initiatiefnemers voor een referendum over het MTC zijn aangenaam verrast door de vele positieve reacties uit de Nijmeegse samenleving. Sneller dan verwacht werd het aantal van 1646 vereiste ondersteuningsverklaringen bereikt. Inmiddels zijn zelfs al circa 2300 geldige verzoeken binnen (voorzien van naam, adres, nummer identiteitsbewijs én handtekening). De gemeenteraad dient nu binnen twee maanden een besluit te nemen over datum en definitieve vraagstelling van het referendum.
Afgelopen week heeft het actiecomité 'Zet de rem op de kabeltram' ook een formeel verzoek voor het houden van een referendum in Nijmegen ingediend. Waarschijnlijk zal de gemeente besluiten om nog voor de zomer tegelijkertijd een referendum over MTC en kabeltram te organiseren.

Nijmegen kent (nog) een soepele referendumverordening. Als minimaal 25% van de kiezers deelneemt aan de stemming beschouwt de gemeenteraad de uitslag als geldig. Het Nijmeegs referendumplatform tegen het MTC verwacht dat het MTC niet zal worden gesteund door een meerderheid van de bevolking. De periode voorafgaand aan het referendum zal worden benut om de Nijmegenaren te informeren over het MTC, onder meer met krantjes, excursies en debatten.

Op maandag 29 januari worden de indieningsverzoeken aangeboden aan de voorzitter van de gemeenteraad, loco-burgemeester Tettero. Het pakket zal ludiek verpakt zijn. Namens het Nijmeegs referendumplatform tegen het MTC voert Maayke Ramakers kort het woord. Belangstellenden van de pers zijn van harte welkom en worden verzocht om uiterlijk 16.10 uur aanwezig te zijn in de hal van het stadhuis, Korte Nieuwstraat 6 te Nijmegen.

Contactpersonen: Pieter Jansen (024 3882309, evt 06 20712191) en Alex de Meijer (024 3561778)