Dienst uitvoering en toezicht Electriciteitswet

Den Haag, 29 januari 2001

DTe inventariseert marktsituatie onbalans

Op een informatiebijeenkomst voor marktpartijen, georganiseerd door de Dienst uitvoering en toezicht Energie (DTe), over de recente prijsontwikkelingen op de onbalansmarkt is gebleken, dat het systeem op zich technisch gezien redelijk goed functioneert. De overgang naar dit systeem, dat is gebaseerd op marktconforme biedingen van vermogen, heeft in de eerste weken wel tot hoge prijzen voor onbalans geleid. Op
1 januari 2001 is het nieuwe systeem waarmee 'systemoperator' TenneT de onbalans op het Nederlandse elektriciteitsnet kan regelen operationeel geworden.

Op de bijeenkomst is geconcludeerd dat op dit moment de prijzen lager zijn dan begin dit jaar, maar dat voor een goed functionerende markt meer aanbieders van vermogen nodig zijn. Tijdens de bijeenkomst heeft TenneT toegezegd enkele procedures te zullen wijzigingen en te onderzoeken of men meer informatie aan de programmaverantwoordelijke partijen ter beschikking kan stellen. Tevens heeft TenneT deze partijen nog eens uitdrukkelijk gewezen op de mogelijkheden om op dit moment al vermogen aan te bieden. DTe heeft toegezegd de ontwikkelingen op de onbalansmarkt nauwlettend te zullen volgen.