PERSBERICHT

Level 3 rapporteert voor 2000 een opbrengst uit communicatiediensten van $1,26 miljard

De inkomsten uit communicatiediensten zijn tot $353 miljoen gestegen in het vierde kwartaal van 2000; Stijging van 292 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 1999

AMSTERDAM, 31 januari 2001 - Vandaag maakte Level 3 Communications, Inc. (Nasdaq: LVLT) de resultaten voor het vierde kwartaal van 2000 bekend. De geconsolideerde inkomsten voor dit kwartaal bedroegen $433 miljoen. Het netto verlies voor dit kwartaal bedroeg $552 miljoen, oftewel $1,50 per aandeel. Zonder de eenmalige bijzondere kosten en de kosten die verband houden met de compensatie van het aandelenkapitaal bedroeg het netto verlies voor dit kwartaal $1,20 per aandeel.

"Het was wederom een goed kwartaal en een buitengewoon sterk jaar voor ons", aldus James Q. Crowe, chief executive officer van Level 3. "Wij hebben onze inkomsten uit communicatiediensten vermeerderd met 292 procent, wanneer we het vierde kwartaal van twee opeenvolgende jaren bekijken en we zijn klaar voor een verdergaande groei. Ons mondiale netwerk is vrijwel compleet en we bevinden ons momenteel in de positie om ons unieke, voortdurend verbeterde netwerk verder uit te breiden."

Onder de resultaten van het bedrijf is ook een verlies te zien van $27 miljoen in verband met de geschatte eenmalige reorganisatiekosten van Commonwealth Telephone Enterprises, Inc. De kosten van het bedrijf werden begroot op $27 miljoen op basis van het gemiddelde van de geschatte cijfers voor reorganisatiekosten na belastingen zoals die door Commonwealth Telephone Enterprises, Inc. in december 2000 gepubliceerd werden. Het bedrijf beschikt over een eigendomsrecht in Commonwealth Telephone van ongeveer 46 procent. Afgezien van dit bijzondere verlies bedroeg het netto verlies voor het kwartaal $525 miljoen, ofwel $1,43 per aandeel.

Onder de resultaten over het kwartaal valt ook het bedrag van $83 miljoen voor niet-contanten kosten, waarbij het voornamelijk gaat over het Outperform Stock Option (OSO) Programma van het bedrijf. Afgezien van deze kosten en de eenmalige reorganisatiekosten van Commonwealth Telephone bedroeg het netto verlies over dit kwartaal $1,20 per aandeel.

Financiële hoogtepunten tijdens het vierde kwartaal Inkomsten uit communicatie- en informatiediensten: De inkomsten uit communicatie- en informatiediensten voor het vierde kwartaal van 2000 bedroegen $384 miljoen, een stijging van 217 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 1999. Deze inkomsten bedroegen toen $121 miljoen. Deze stijging was het resultaat van een aanzienlijke groei in de communicatiesector.

De totale inkomsten uit communicatiediensten bedroegen $353 over dit kwartaal, een groei van 292 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 1999. Deze inkomsten bedroegen toen $90 miljoen. Bovendien betekent dit een stijging van 38 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2000, toen de inkomsten uit communicatiediensten $255 miljoen bedroegen.

Onder de totale inkomsten uit communicatiediensten valt ook een bedrag van $71 miljoen voor eenmalige inkomsten door de verkoop van Dark Fiber en een bedrag van $94 miljoen voor de tevoren aangekondigde verkoop van transatlantische capaciteit aan Viatel. Verder behoort het bedrag van $16 miljoen vanwege wederzijdse compensatie ook onder dit totaalbedrag.

Vanaf het begin heeft het bedrijf cumulatieve contracten gesloten, waardoor het momenteel voor meer dan $4,1 miljard aan Dark Fiber en daaraan verwante diensten heeft verkocht. Diensten die betrokken zijn bij Dark Fiber zijn o.a. diensten die te maken hebben met de colocatie, de bediening en het onderhoud daarvan, wat ongeveer 50 procent van de opbrengst uit deze contracten uitmaakt. Van dit bedrag komt ongeveer $2,4 miljard van contracten die in 2000 zijn gesloten en het saldo komt voort uit contracten die in voorafgaande jaren aangegaan zijn.

De inkomsten uit communicatiediensten voor het volledige jaar 2000 bedroegen $858 miljoen, wat meer is dan het door het bedrijf aangekondigde en geschatte bedrag van $825 miljoen.

De contanten inkomsten uit communicatiediensten bedroegen $485 miljoen voor het vierde kwartaal en $1,26 miljard voor heel 2000. De contanten inkomsten uit communicatiediensten worden gedefinieerd als inkomsten uit communicatiediensten vermeerderd met wisselingen in uitgestelde contanten inkomsten. Inkomsten in contanten uit communicatiediensten geven een weergave van contanten die tevoren ontvangen zijn voor de verkoop van Dark Fiber en capaciteit, die gezien worden als inkomsten op grond van algemeen aanvaarde boekhoudkundige methoden (GAAP-inkomsten) over de duur van het contract, die over het algemeen 10-20 jaar is.

"Wij hebben de aangekondigde verwachtingen voor de inkomsten over het vierde kwartaal en het gehele jaar overtroffen, en tevens de aangekondigde contanten inkomsten die de GAAP-inkomsten aanzienlijk overstijgen," aldus Sureel Choksi, chief financial officer van Level 3. "Wij hebben ons ten doel gesteld om voor zowel 2001 als voor 2002 financiële richtlijnen te geven tijdens onze conferentie voor investeerders en analytici in New York op 29 januari 2001."

Het aantal klanten, de basis van Level 3, blijft gestaag groeien. Aan het einde van het kwartaal beschikte het bedrijf over ongeveer 2.675 klanten - een stijging van 12 procent vanaf het einde van het derde kwartaal van 2000 en een stijging van 103 procent voor het jaar. Ongeveer 75 procent van de klanten koopt meer dan één van de diensten van Level 3.

Overige inkomsten: De overige inkomsten van $49 miljoen voor het vierde kwartaal omvatten $44 miljoen inkomsten uit de mijnbouw; dit staat tegenover inkomsten uit mijnbouw voor het vierde kwartaal van 1999 van $49 miljoen. Zoals dat van tevoren aangekondigd was, daalden de inkomsten van de mijnbouw over het hele jaar vanaf 1999 met ongeveer 10 procent door een vermindering van transport waarop langetermijncontracten van kracht waren en de verkoop van 50% van het belang van het bedrijf in Walnut Creek Mining Company gedurende het derde kwartaal van 2000.

Kosten:
Kosten van de opbrengsten: De kosten van de opbrengst voor het vierde kwartaal van 2000 bedroegen $311 miljoen, hetgeen een stijging van 166 procent betekent ten opzichte van het vierde kwartaal van 1999 waar deze kosten $117 miljoen bedroegen. Deze stijging in de kosten voor de opbrengst was hoofdzakelijk het gevolg van een stijging in de kosten voor geleasde netwerken, die nodig waren voor de voltooiing van het netwerk, en van kosten die verband hielden met de verkoop van Dark Fiber.

De geconsolideerde bruto marge was 28 procent voor dit kwartaal, hetgeen een daling betekende van 42 procent ten opzichte van het derde kwartaal. Zoals dat van tevoren was aangekondigd, kende het bedrijf een eenmalige verkoop van activa van de transatlantische contracten van het bedrijf met betrekking tot transatlantische kabels en Dark Fiber waardoor de bruto marge van kwartaal tot kwartaal daalde. De geconsolideerde marge voor het jaar 2000 was 33 procent, een stijging vanaf 30 procent in 1999. De bruto marge voor het jaar 2000 voor communicatiediensten was 25 procent voor dit kwartaal, een daling ten opzichte van 38 procent gedurende het derde kwartaal.

Over het gehele jaar 2000 was de bruto marge voor communicatiediensten 27 procent, wat toch hoger lag dan de geschatte 25 procent die tevoren door het bedrijf bekend gemaakt werd.

Verkoopkosten, Algemene en Administratieve Kosten: De kosten op dit vlak bedroegen $286 miljoen voor dit kwartaal, een stijging van 70 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 1999, toen deze kosten $168 miljoen bedroegen. Deze stijging komt hoofdzakelijk voort uit een uitbreiding van het personeel van het bedrijf met meer dan 2.350 werknemers gedurende de afgelopen 12 maanden. Het bedrijf nam ongeveer 300 medewerkers aan voor communicatie tijdens het vierde kwartaal, waardoor het totale aantal personeelsleden van Level 3 ongeveer 6.200 werd.

Winst voor rente, belasting, afschrijving en amortisatie (EBITDA) en bijgestelde EBITDA: De geconsolideerde winst EBITDA, exclusief de kosten die verband houden met de compensatie van het aandelenkapitaal, bedroeg $164 miljoen voor het vierde kwartaal en $520 miljoen voor geheel 2000. De geconsolideerde bijgestelde EBITDA bedroeg $105 miljoen voor het vierde kwartaal en $80 miljoen voor het gehele jaar. De bijgestelde EBITDA wordt gedefinieerd als Geconsolideerde EBITDA vermeerderd met de wisselingen betreffende uitgestelde contanten inkomsten en exclusief de niet-contanten kosten voor goederen die verband houden met bepaalde transoceanische IRU verkoop en contracten betreffende Dark Fiber.

"Met vreugde mogen wij aankondigen dat de Bijgestelde EBITDA al positief was na slechts twee jaar bedrijfsvoering. De Bijgestelde EBITDA zal naar verwachting snel stijgen en zal een bron van financiering vormen voor de bedrijfskosten van het bedrijf," aldus Choksi.

Kosten die verband houden met de compensatie van het aandelenkapitaal: Op dit vlak bedragen de kosten gedurende het betreffende kwartaal $83 miljoen. Het OSO Programma vormt hier het hoofdbestanddeel van. Deze kosten worden berekend volgens SFAS nr. 123, "Accounting For Stock-Based Compensation." Level 3 berekent de waarde van de OSO's en overige compensatie op basis van het aandelenkapitaal over de respectievelijke periodes. Deze benadering staat in tegenstelling tot de huidige methode die door de meeste bedrijven gehanteerd wordt, waarbij conventionele aandelenopties niet als onkosten op de inkomstenstaat worden beschouwd.

In het programma van Level 3 worden OSO's elk kwartaal aan de medewerkers verstrekt, waarbij de waarde van de opties geïndexeerd wordt op grond van de resultaten van het aandelenkapitaal van het bedrijf in verhouding tot de resultaten van de Standard & Poor's 500 (S&P500) Index. Het bedrijf is van mening dat dit programma beter aansluit bij de belangen van de medewerkers en de aandeelhouders van Level 3, doordat de waarde van de aandelenopties gebaseerd wordt op het vermogen van het bedrijf om resultaten te boeken boven de S&P 500 Index.

Afschrijving en Amortisatie: De kosten voor afschrijving en amortisatie voor dit kwartaal bedroegen $193 miljoen, een stijging van 164 procent in verhouding tot het vierde kwartaal van 1999, toen de kosten voor afschrijving en amortisatie $73 miljoen bedroegen. Deze kosten zijn een weergave van de aanzienlijke stijging van de besteding van kapitaal ter ondersteuning van de groei in de communicatiesector.

Uitgaven van kapitaal: Uitgaven aan de bedrijfsmiddelen, het gebouw en de apparatuur bedroegen $1,4 miljard gedurende dit kwartaal en $5,9 miljard voor het hele jaar. Het bedrijf kondigde voorheen aan dat het verwachtte $6,3 miljard te zullen besteden gedurende het hele jaar. Als een gevolg van de wijziging in plannen wordt verwacht dat de overige $400 miljoen verschoven zal worden naar 2001. Het grootste deel van de bestedingen in 2000 was voor de bouw van de Amerikaanse en Europese intercitynetwerken, bepaalde locale netwerken in de Verenigde Staten en Europa en pan-Aziatische onderzeese kabels.

Hoogtepunten in de ontwikkeling van het netwerk
De bouw van het Noord-Amerikaanse Intercitynetwerk is grotendeels voltooid: Zoals reeds aangekondigd is de plaatsing van buizen momenteel voor 98 procent van het totale Noord-Amerikaanse intercitynetwerk van de planning voltooid. Hierdoor is momenteel in totaal ongeveer 25.000 kilometer leiding voltooid. Het bedrijf heeft tevens ongeveer 2250 kilometer extra glasvezelkabels geïnstalleerd gedurende dit kwartaal, waardoor het totaal van intercity routes dat momenteel geïnstalleerd is op ongeveer 24.000 kilometer uitkomt. Het bedrijf heeft meer dan 11.500 kilometer geplaatst en operationeel gemaakt gedurende het vierde kwartaal, waardoor het totale aantal kilometers voor het Noord-Amerikaanse intercitynetwerk meer dan 16.000 kilometer bedraagt, wat meer dan 60 procent van het totale aantal kilometers vertegenwoordigt. Een glasvezelnetwerk wordt beschouwd als "voltooid" wanneer de elektronica geïnstalleerd is, waardoor het netwerk operationeel is.

Ring 1 en Ring 2 van het Europese Intercitynetwerk: Zoals voorheen reeds werd aangekondigd is Ring 1 van het Europese intercitynetwerk geplaatst en operationeel. Gedurende het vierde kwartaal voltooide Level 3 de installatie van glasvezel in Ring 2, waarvan verwacht wordt dat deze volledig operationeel zal zijn gedurende het eerste kwartaal van 2001. Onder de grote steden op Ring 1 van het Europese intercitynetwerk vallen Londen, Amsterdam, Frankfurt, Parijs en Brussel. Belangrijke steden op Ring 2 zijn o.a. Frankfurt, Dusseldorf, Hamburg, Berlijn en München.

Nieuwe markten en locale glasvezelnetwerken in bedrijf: Aan het einde van het vierde kwartaal leverde Level 3 aan 60 markten: 49 Noord-Amerikaanse markten, 9 Europese markten en 2 Aziatische markten. De 13 nieuwe markten die hieraan toegevoegd werden, zijn Albany, Berlijn, Buffalo, Dusseldorf, Hamburg, Indianapolis, Las Vegas, München, New Orleans, Portland, Sacramento en Tokio. Momenteel heeft het bedrijf ruim een half miljoen vierkante meter oppervlakte verzorgd voor datacommunicatiecentra over de hele wereld en heeft het de acquisitie van nog eens ruim 45.000 vierkante meter voorgefinancierd. Ongeveer 250.000 vierkante meter voor ruimte voor datacommunicatiecentra is over de hele wereld aan het einde van het vierde kwartaal verzorgd.

Aan het einde van het vierde kwartaal was het totaal aantal markten met locale glasvezelnetwerken van Level 3 32, waaronder 26 in de Verenigde Staten en 6 in Europa.

Transatlantisch Kabelsysteem Compleet: Zoals voorheen aangekondigd is het transatlantische kabelsysteem van het bedrijf voltooid en is het bedrijf reeds begonnen met de levering van diensten via dit systeem gedurende het vierde kwartaal.

Samenwerkingverbanden aangekondigd met betrekking tot het pan-Aziatische Kabelsysteem: Het bedrijf kondigde een overeenkomst aan met FLAG Telecom in januari 2001 met betrekking tot de ontwikkeling van een Panaziatisch onderzees kabelsysteem. Door deze overeenkomst wordt een uitbreiding bewerkstelligd van het voorheen aangekondigde onderzeese kabelsysteem van Hong Kong naar Japan waaronder verbindingen met Korea en Taiwan. De totale kosten van het systeem bedragen ongeveer $900 miljoen. De bijdrage van Level 3 in de kosten voor dit systeem bedraagt ongeveer $450 miljoen. Er wordt verwacht dat het deel van Hong Kong naar Japan in het tweede kwartaal van 2001 voltooid zal zijn, waarbij het deel van Taiwan eind 2001 voltooid zal worden. De westelijke verbinding, waardoor Hong Kong, Taiwan en Japan met elkaar in contact gebracht worden, wordt verwacht gebruiksklaar te zijn in het begin van 2002.

Over Level 3 Communications
Level 3 (Nasdaq: LVLT) is een wereldwijd ICT-bedrijf , dat een breed pakket aan diensten levert, waaronder IP-diensten, breedbandtransport, colocatiediensten en de eerste diensten binnen de industrietak die gebaseerd zijn op Softswitch. Level 3 levert hoofdzakelijk aan communicatie intensieve bedrijven die hun diensten leveren via het Level 3 netwerk. Het internetadres van Level 3 is www.Level3.com.

Sommige opmerkingen die door Level 3 in dit persbericht gemaakt zijn, lijken vanzelfsprekend te zijn. De werkelijke resultaten zouden echter kunnen verschillen van de resultaten die hier zijn opgenomen. Volgens Level 3 zijn de volgende aspecten de belangrijkste risicofactoren, waarbij de lijst niet uitputtend is: substantiële kapitaalvereisten; ontwikkeling van effectieve interne processen en systemen; het vermogen hoog gekwalificeerd personeel te werven en te behouden; veranderingen in de economie in het algemeen; technologie, het aantal en de omvang van concurrenten op de markt van Level 3; recht en regelgeving; en de samenstelling van producten en diensten die geleverd wordt aan de doelgroepen van het bedrijf. Aanvullende informatie met betrekking tot deze en andere belangrijke factoren kunt u vinden in de gegevens van Level 3 die bij de Amerikaanse beurscommissie geregistreerd zijn. De opmerkingen in dit persbericht zouden beoordeeld moeten worden tegen de achtergrond van deze belangrijke factoren.

Bijlage

Resultaten Metriek - Vierde Kwartaal 2000

Om de vooruitgang van de ontwikkeling van breedbandinfrastructuur te bewaken, heeft Level 3 diverse operationele en bouwtechnische metrieksystemen ontwikkeld. Deze referentiepunten worden elk kwartaal gemeld om de aandeelhouders van Level 3 en de investeerders te helpen bij de beoordeling van de resultaten en de inschatting van de vooruitgang in de toekomst.

Level 3 wordt momenteel voor het grootste deel voorgefinancierd voor het ondernemingsplan. Het totale netwerk van Level 3 bestaat uit 56 stadsnetwerken in de Verenigde Staten; 21 Europese en Aziatische stadsnetwerken; ruim een half miljoen vierkante meter technische ruimte; een intercitynetwerk in de Verenigde Staten van ruim 25.000 kilometer; een Europees intercitynetwerk van 7.640 kilometer en transatlantische en Noord-Aziatische onderzeese netwerken en onderzeese netwerken in de Stille Zuidzee.

Definities:
· Markten in Bedrijf - het aantal locale markten waar Level 3 een operationele Gateway-faciliteit heeft en diensten levert via geleasde of eigen voorzieningen.
· Markten met Glasvezelnetwerken - het aantal locale markten waar Level 3 diensten levert via eigen netwerken.
· Intercity Rights-of-Way Miles - het aantal intercitymijlen waarbij overeenkomsten aangaande land- en waterwegen zijn gesloten. Overeenkomsten met betrekking tot land- en waterwegen waren nodig voordat Level 3 in staat was zelf het netwerk te ontwikkelen.
· Intercity Routemijlen, In Aanbouw en Voltooid - het aantal voltooide intercitymijlen plus het aantal mijlen in aanbouw.
· Voltooide Intercity Routemijlen - het aantal intercity routemijlen met meerdere geïnstalleerde leidingen.
Het cijfermatige historisch constructieschema voor het Noord-Amerikaanse en Internationale Netwerk is te vinden op www.level3.com

-EINDE BERICHT-