Gemeente Emmen



Persbericht:gelijk gesteld in hoger beroep, 31 januari 2001

Gemeente Emmen in hoger beroep in gelijk gesteld

Op 28 november jongstleden heeft de Raad van State, afdeling Bestuursrechtspraak, uitspraak gedaan over een beroep dat door het college van burgemeester en wethouders was ingesteld. De Raad van State heeft het hoger beroep gegrond verklaard.

Het hoger beroep was ingesteld tegen de uitspraak van de Arrondissementsrechtbank in Assen over een ingestelde schade-claim door een bedrijf dat gespecialiseerd is in het verplaatsen van agrarische bedrijven. Deze zaak vloeit nog voort uit de zogeheten Roze Golf-problematiek in 1997/1998. Het bedrijf heeft toen geprobeerd claims te leggen op gronden aan de Brede Sloot in Emmer-Compascuum om daar vleesvarkensbedrijven te realiseren. Hiertoe heeft het bedrijf een Landschapsplan voor het gebied laten opstellen. Omdat door de gemeente geen planologische medewerking werd verleend, claimde het bedrijf een schadevergoeding bij de gemeente Emmen.

Eigen risico

De gemeente Emmen heeft het standpunt ingenomen dat deze kosten voor rekening en risico van het bedrijf zijn en dat er geen sprake was van opgewekt vertrouwen in het realiseren van de varkensbedrijven.

De uitspraak van de Raad van State luidt als volgt:
1. Verklaart het hoger beroep gegrond

2. Vernietigt de uitspraak van de arrondissementsrechtbank te Assen van 30 van 30 september 1999, in zaak nr. 98/707 BELEI P07 G02
3. Verklaart het door het bedrijf bij de rechtbank ingestelde beroep ongegrond.



Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend
(c) 2001 Gemeente Emmen