Cap Gemini Ernst & Young

Persberichten

Utrecht, 31 januari 2001

Woningcorporaties besteden vrijwel al het onderhoud aan hun woningen uit
Trends in uitbesteding 2000

Utrecht, januari 2001 - Woningcorporaties besteden vrijwel al het onderhoud aan hun woningen uit. Dit is een van de conclusies van het onderzoek Trends in Uitbesteding 2000, dat voor het zesde achtereenvolgende jaar door Ernst & Young en Cap Gemini Ernst & Young in samenwerking met het NIPO is uitgevoerd.

Vele woningcorporaties besteden belangrijke delen van hun technische zaken, hun verkoop- en bemiddelingsactiviteiten en hun huuradministratie uit. Bij technische zaken zijn nieuwbouw, grootonderhoud, renovatie en planmatig onderhoud voor meer dan 80 procent uitbesteed. Hierbij is in 55 procent van de gevallen zelfs sprake van volledige uitbesteding. Bij verkoop en bemiddeling zijn het vooral activiteiten die te maken hebben met de makelaardij die grotendeels zijn uitbesteed, terwijl dit bij de huuradministratie de (juridische) huurincasso betreft.

Ondersteunende activiteiten Bij ondersteunende activiteiten blijkt dat woningcorporaties vooral facilitaire diensten en personeelszaken uitbesteden. Geheel uitbesteden is hier echter ondergeschikt. Dit laatste gebeurt weer wel voor de huishoudelijke diensten en de salarisadministratie.

In de toekomst
Uitbestedingen zullen in de toekomst blijven toenemen. Op korte termijn wordt door woningcorporaties een uitbreiding van uit te besteden activiteiten verwacht bij facilitaire en technische zaken en op het gebied van treasury. De beweegredenen om in de toekomst over te gaan tot uitbesteding zijn voor woningcorporaties vooral: vergroting van hoogwaardige specialistische kennis en opvangen van onvoldoende capaciteit. Verhuuractiviteiten zullen vrijwel niet worden uitbesteed omdat dan het contact met de klant verloren gaat.

Trends in Uitbesteding 2000 Doel van het onderzoek Trends in Uitbesteding 2000 is het verkrijgen van inzicht in de praktijk van uitbesteding. Het onderzoek is gehouden van 1 tot en met 30 juni 2000. Door het onderzoek jaarlijks te verrichten is het mogelijk bepaalde ontwikkelingen en trends te signaleren. Om een zo breed mogelijk kader te scheppen, worden in het jaarlijks onderzoek naast vragen over uitbesteding in het algemeen ook vragen gesteld over specifieke aspecten van uitbesteding. Zo werd dit jaar aandacht besteed aan uitbesteding bij woningcorporaties en in de onderwijssector. Daarnaast werd aandacht besteed aan de fiscale aspecten van uitbesteding. Parallel aan het empirisch onderzoek is een korte literatuurstudie verricht, gericht op het ontdekken van mogelijk nieuwe ontwikkelingen op het gebied van uitbesteding.

Noot aan de redactie