Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PVDA

Den Haag, 7 februari 2001

PVDA WIL OFFENSIEF TEGEN SCHOOLVERZUIM EN SPIJBELEN

De PvdA-fractie zal de minister vandaag bij de behandeling van het Wetsvoorstel voortijdig schoolverlaten dringend verzoeken te komen met een doeltreffend offensief tegen spijbelen en schoolverzuim van leerplichtige leerlingen om tot een effectief sluitende aanpak te komen. Maar wel zodanig dat iedere schoolverlater in het bezit komt van een startkwalificatie.

In het voorliggende wetsvoorstel wordt voorgesteld de meldplicht van scholen voor niet-leerplichtige schoolverlaters te regelen. De PvdA-fractie meent dat het wetsvoorstel een noodzakelijke schakel vormt tegen vroegtijdig schoolverlaten. Maar tegelijkertijd maakt zij zich zorgen over andere zwakke schakels waardoor geen sluitende aanpak mogelijk is. Woordvoerder Kortram wijst hierbij nadrukkelijk op de periode voorafgaand aan de schooluitval van de niet-leerplichtigen.

Kortram: "Aan schooluitval gaat meestal spijbelen en schoolverzuim vooraf. Dat begint al bij de leerplichtige leerlingen. Maar de aanpak van schoolverzuim van leerplichtigen is in veel gemeenten niet op orde, omdat of de deskundigheid niet in huis is of de middelen ervoor onvoldoende zijn. Zo wordt de toestroom van leerplichtige schoolverlaters gevoed en daarmee ook de toestroom van niet-leerplichtige voortijdig schoolverlaters. Dweilen met de kraan open dus."

Omdat verzuimende scholieren potentiële voortijdige schoolverlaters zijn, vraagt de PvdA-fractie zich af waarom de minister in dit wetsvoorstel geen link legt tussen deze twee feiten. Hierdoor ontstaat immers een gat in de aanpak. De PvdA wil een aanscherping van de wet op dit punt. Zij stelt de minister dan ook voor dat er een meldplicht voor scholen komt voor spijbelen of (structureel) verzuim.

Een probleem is ook de kwaliteit van de bestaande gegevens over vroegtijdig schoolverlaten. Een wettelijke meldplicht kan hier verandering in brengen. Maar dan dient de meldplicht landelijk eenduidige gegevens aan te leveren. Dat heeft de minister inmiddels toegezegd. Maar voor de verwerking van de gegevens dient dan wel dezelfde methode te worden gebruikt, zodat ze uitwisselbaar zijn. Momenteel levert registratie voor scholen al problemen op, zoals tijdrovendheid en de bekostiging. Indien registratie van spijbelen en verzuim daarbij komt, kan de moed de scholen in de schoenen zinken, meent Kortram. De PvdA-fractie vraagt de minister dan ook de gemeenten en scholen hiervoor extra middelen beschikbaar te stellen.

Voor nadere informatie: Lucy Kortram 070-318 3761