Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PVDA

Den Haag, 7 februari 2001

PVDA-KAMERLID FEENSTRA WIL BESTUURLIJK CIRCUS OVER VUURWERKBESLUIT VOORKOMEN

Het Vuurwerkbesluit dat het kabinet afgelopen vrijdag heeft genomen, heeft felle reacties opgeroepen bij provincies, gemeenten en in de vuurwerksector. Alle partijen geven aan nader overleg te willen. PvdA-woordvoerder Feenstra is bang voor een 'bestuurlijk circus', waardoor flinke vertragingen bij de uitvoering van het besluit ontstaan. Dit kan volgens hem voorkomen worden door op zo kort mogelijke termijn een gesprek met het IPO, de VNG en de vuurwerkbrancheorganisaties te organiseren. Feenstra bepleit dit vandaag in de vaste Kamercommissie voor VROM. Als Feenstra's voorstel wordt ingewilligd zal behandeling en uitvoering van het vuurwerkbesluit sneller kunnen plaatsvinden.

De PvdA-fractie steunt het Vuurwerkbesluit op hoofdlijnen. Het besluit is integraal over de hele keten van invoer-doorvoer-uitvoer-opslag en omvat alle handelingen van vervaardigen-assembleren-handel-afsteken. Het Vuurwerkbesluit zorgt ook voor geld voor bedrijfsverplaatsing uit woonwijken en voor het versterken van de handhaving. De fractie heeft wel aanvullende wensen: andere risicovolle activiteiten moeten ook in kaart worden gebracht en vergelijkbaar worden aangepakt; er moet volledige openbaarheid komen door alle vergunningen op internet te zetten.

De PvdA steunt de schaalvergroting, zoals bepleit in het Vuurwerkbesluit. Lokaal beleid wordt regionaal beleid. Bevoegdheden voor vergunningverlening en handhaving gaan over van gemeenten naar provincies. Feenstra; 'Veiligheid is niet alleen een technisch vraagstuk, maar kent ook een sociaal-organisatorische kant, waarbij voldoende afstand tot de direct belanghebbende noodzakelijk is.' Vuurwerk past bij de provincie als bevoegd gezag want de provincie is ook vergunningverlener én handhaver bij andere inrichtingen met externe risico's en effecten.