Ministerie van Defensie



Persberichten


kinderdagverblijf Twenthe

Staatssecretaris Van Hoof opent kinderdagverblijf

07-02-2001

Vanochtend heeft staatssecretaris Henk van Hoof op de vliegbasis Twenthe het eerste kinderdagverblijf bij defensie geopend. Ook onthulde hij de naam van het verblijf, dat - toepasselijk voor de omgeving - 'de Vlieger' heet. Het verblijf, gevestigd op het Zuidkamp enkele kilometers van het vliegveld, is ondergebracht in een nieuw gebouw en heeft 24 zogenoemde kindplaatsen. Inrichting en exploitatie geschiedt in nauwe samenwerking met de Stichting Kinderopvang Enschede.

Staatssecretaris Van Hoof noemde een goede opvang van kinderen belangrijk vanuit het oogpunt van personeelszorg. "Daarnaast kan het helpen bij het voor Defensie behouden van jonge moeders en dus bij het aantrekkelijk maken van onze organisatie voor vrouwelijke werknemers." Volgens de Staatssecretaris is dit niet alleen van belang met het oog op de werving van voldoende personeel, maar zijn vrouwen ook belangrijk met het oog op de kwaliteit en sfeer bij de krijgsmacht.

Van de 24 kindplaatsen staan er in eerste instantie twaalf ter beschikking voor personeelsleden van de vliegbasis. De andere twaalf worden gevuld door de Stichting Kinderopvang Enschede. Inmiddels is meer dan de helft van de plaatsen bezet. Het gaat op de vliegbasis Twenthe om een 'pilot project' voor heel defensie. Defensie beschikt weliswaar over goede regelingen voor kinderopvang, maar het verblijf op Twenthe is het eerste dat op een Defensielocatie wordt geopend. Tijdens de 'pilot' op de vliegbasis moet duidelijk worden welke voor- en nadelen kleven aan zogenoemde inpandige kinderopvang. Afhankelijk van de resultaten kunnen snel andere kinderdagverblijven worden geopend. Voorbereidingen hiertoe worden reeds getroffen in Den Helder (Koninklijke Marine) en Oirschot (Koninklijke Landmacht).

Defensie verwacht dat de beschikbaarheid van kinderopvang op of in de directe nabijheid van de werkplek het - met name voor vrouwelijke werknemers - aantrekkelijk maakt te solliciteren bij defensie, langer te blijven of - na een eerder verblijf - opnieuw in dienst te komen. (foto: Peter Wiezoreck)