European Commission

IP/01/169

Brussel, 7 februari 2001

De Commissie doet voorstellen om de coördinatie van het economisch beleid in de eurozone te verbeteren

De Commissie heeft heden een mededeling over de verbetering van de coördinatie van het economisch beleid in de eurozone goedgekeurd. De mededeling handelt over een reeks concrete stappen om het coördinatieproces te verbeteren door het meer inhoud te geven, de coördinatie-instrumenten doeltreffender te maken en de transparantie te verhogen. Met betrekking tot de inhoud stelt de Commissie voor de algemene beleidsmix in de eurozone meer systematisch te beoordelen op grond van door de Commissie aangereikte elementen en een geheel van regels voor de economische beleidsvoering uit te werken. Zij stelt voor dat de lidstaten van de eurozone de Commissie en de overige leden van de Eurogroep tevoren informeren over belangrijke nationale economische beleidsmaatregelen en de hoofdpunten van hun stabiliteitsprogramma's. Er dient meer geregeld een dialoog plaats te vinden tussen de Eurogroep, de ECB en de Commissie.

In zijn toelichting op de mededeling merkte de heer Solbes op dat "het algemene kader voor de coördinatie van het economisch beleid in de derde fase van de EMU nuttig is gebleken en dat sinds begin 1999 een geleidelijke verbetering van de coördinatiemechanismen heeft plaatsgevonden. Niettemin vereist de toenemende onderlinge afhankelijkheid van de economieën van de eurozone een verbetering van de coördinatieregelingen. Indien de voorstellen van de Commissie zouden worden uitgevoerd, zou dit een belangrijke stap voorwaarts op de weg naar een beter economisch beheer van de eurozone betekenen, terwijl tegelijkertijd de onafhankelijkheid en de verantwoordelijkheid van de betrokken beleidsactoren volledig zouden worden gerespecteerd".

In het licht hiervan stelt de Commissie een reeks praktische stappen voor. Zij beogen hoofdzakelijk:

(I) meer inhoud te geven aan de coördinatie van het economisch beleid door een betere gemeenschappelijke beoordeling van de economische situatie van de eurozone en de vaststelling van een gemeenschappelijk geheel van regels voor de economische beleidsvoering.
* Voor een deugdelijker beoordeling van de economisch situatie is betere statistische informatie voor de eurozone en een nauwkeurige evaluatie van de koers van de beleidsmix van de eurozone vereist. De Commissie is voornemens hiertoe de lopende werkzaamheden te intensifiëren, bijvoorbeeld met betrekking tot bedrijvigheidsindicatoren die een overzicht van de eurozone geven, en snelle tenuitvoerlegging van het actieplan betreffende EMU-statistieken.

* De Commissie is voornemens tweemaal per jaar vóór en na de indiening van de stabiliteitsprogramma's een evaluatie van de beleidsmix van de eurozone op te stellen, die tezamen met haar verslagen over de inflatie, de bewaking van de wisselkoersen, het concurrentievermogen, de openbare financiën en de economische verschillen binnen de eurozone de grondslag moet vormen voor een gemeenschappelijke beoordeling van de economische situatie van de eurozone door de Eurogroep.

* Een samenhangend geheel van regels voor de economische beleidsvoering zou de geloofwaardigheid en de voorspelbaarheid van het beleid in de eurozone verhogen. De Commissie stelt voor door de Eurogroep goed te keuren algemene beginselen uit te werken voor de economische beleidsvoering en de beleidsmaatregelen die worden genomen om het hoofd te bieden aan specifieke schokken. Hierbij moet de verscheidenheid van het economisch beleid en de situatie in de lidstaten in aanmerking worden genomen. Aanvankelijk zouden deze beginselen betrekking hebben op het begrotingsbeleid, maar uiteindelijk zou ook het structuurbeleid erin moeten worden betrokken.

(II) doeltreffender coördinatie door middel van een betere coördinatie vooraf, wijzigingen in de werking van de Eurogroep en een intensievere dialoog tussen de betrokken beleidsmakers.

* De Commissie stelt voor dat de lidstaten van de eurozone het principe onderschrijven dat zij de andere lidstaten en de Commissie informeren alvorens zij economische beleidsmaatregelen vaststellen die waarschijnlijk van invloed zullen zijn op de economie van de eurozone. De voornaamste punten van de stabiliteitsprogramma's moeten aan de Commissie worden meegedeeld alvorens zij door de lidstaten worden goedgekeurd. Aldus zou rekening kunnen worden gehouden met opmerkingen en suggesties alvorens de laatste hand wordt gelegd aan respectievelijk de beleidsmaatregelen en de programma's.

* De Commissie dringt erop aan de coördinatie te verbeteren door effectief gebruik te maken van alle coördinatieprocedures waarin het Verdrag voorziet, en de effectieve druk van de "peers" in de Eurogroep te vergroten. De analyse en evaluatie van de economische ontwikkelingen en beleidsmaatregelen dient meer vanuit de invalshoek van de eurozone te worden benaderd. In dit verband zou, ter aanvulling van de werkzaamheden van de Commissie, binnen het Economisch en Financieel Comité een werkgroep Eurogroep kunnen worden opgericht en zou de frequentie van de bijeenkomsten van de Eurogroep kunnen worden verhoogd.

* Voorgesteld wordt dat de president van de ECB, de voorzitter van de Eurogroep en de vertegenwoordiger van de Commissie in de Raad van Bestuur van de ECB geregeld bijeenkomen. Met betrekking tot de externe vertegenwoordiging herhaalt de Commissie haar voorstel dat een gemeenschappelijke standpunt over vraagstukken die van bijzonder belang voor de EMU zijn, naar voren dient te worden gebracht door een driemanschap bestaande uit de voorzitter van de Eurogroep, de president van de ECB en een vertegenwoordiger van de Commissie.

(III) verhoogde transparantie en grotere zichtbaarheid van de eurozone. Het juiste evenwicht moet wordt gevonden tussen de noodzaak van transparantie, waardoor de druk van de "peers" in het algemeen ook doeltreffender wordt, en de vertrouwelijkheid van de besprekingen.
* De Commissie dient haar geregelde verslagen over het beleid van de eurozone, die de grondslag voor de besprekingen in de Eurogroep vormen, op gezette tijden te publiceren. Dit zou tezamen met het gemeenschappelijke geheel van regels moeten bijdragen tot de transparantie en de voorspelbaarheid van het economisch beleid in de EMU.

* Indien daartoe aanleiding bestaat, dient naar de discussie over de in deze verslagen aan de orde gestelde vraagstukken te worden verwezen in de toelichting op de persconferentie die na afloop van de bijeenkomsten van de Eurogroep wordt gegeven door de voorzitter van de Eurogroep en de vertegenwoordiger van de Commissie. Tevens dient vaker gebruik te worden gemaakt van het instrument dat wordt gevormd door de bekendmaking van openbare communiqués door de Eurogroep.

De voorstellen van de Commissie willen voortbouwen op de vorderingen die de laatste twee jaar zijn gemaakt op het gebied van de coördinatie van het economisch beleid, de verbeterde procedure voor de globale richtsnoeren voor het economisch beleid, de soepele werking van de procedure inzake de stabiliteitsprogramma's en de vernieuwingen die zijn ingevoerd door de Europese Raad van Lissabon. Zij bouwen voort op de in het Verdrag vastgestelde beginselen en de voornaamste vereisten voor een effectieve coördinatie, namelijk dat de coördinatie van het economisch beleid is gebaseerd op een consensus rond:
* een gemeenschappelijke beoordeling van de economische situatie;
* overeenstemming over adequate economische beleidsmaatregelen;
* aanvaarding van de druk van "peers" en zo nodig aanpassing van het gevoerde beleid.