Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Telescopen zien scherper dan Hubble

Het Europese netwerk van radiotelescopen (EVN) heeft gedetailleerde opnamen gemaakt van verre sterrenstelsels. De beelden zijn driemaal zo scherp als die van de Hubble ruimtetelescoop. Het NWO-instituut ASTRON biedt plaats aan het in Dwingeloo gevestigde hoofdkwartier JIVE van het Europese netwerk.

De recente waarnemingen laten zien dat radiosterrenstelsels op miljarden lichtjaren van de aarde vaak een zwart gat als kern hebben. Dit steunt de opvatting dat superzware zwarte gaten een cruciale rol speelden bij de vorming van sterrenstelsels in het vroege heelal. Het februarinummer van Astronomy and Astrophysics besteedt aandacht aan de waarnemingen. Het Europese onderzoeksteam, geleid door astronomen uit Dwingeloo, ontdekte drie bronnen.

Verrassend was dat de radiobronnen voorkomen in zowel een elliptisch sterrenstelsel als een spiraalstelsel en een zeer ver, door stof verduisterd stelsel waarin massaal stervorming plaatsvindt.

Opmerkelijk is dat de radiobronnen klein zijn; minder dan zeshonderd lichtjaar in diameter. Dit duidt er volgens de onderzoekers op dat de radiostraling afkomstig is van een machtige centrale machine, aangedreven door een superzwaar zwart gat. Astronomen dachten tot nu toe dat radiostraling van zulke verre sterrenstelsels afkomstig was van de talrijke supernova-restanten van zware, kortlevende sterren.

Tijdens de waarneming waren de radiotelescopen gericht op een klein stukje van de hemel waar geen heldere sterren of nabije sterrenstelsels staan, Dit kijkgat naar het verre heelal staat bekend als het Hubble deep field sinds de Hubble-ruimtetelescoop het bestudeerde en duizenden verre sterrenstelsels ontdekte. Opnamen, gemaakt door radiotelescopen, zijn waardevol omdat ze dwars door het stof heen kijken dat optische telescopen, zoals Hubble, het zicht belemmert.

De waarnemingen zijn gedaan met het onlangs gemo-derniseerde European Very Long Baseline Interfero-metry Network (EVN). Dit is een netwerk van radio-telescopen uit Westerbork, Zweden, Italië, Spanje, Duitsland, Groot-Brittannië en Polen. Een supercomputer combineerde de signalen tot een virtuele telescoop met de afmetingen van een heel continent.

Het team dat het initiatief nam voor de nieuwe radio-opnamen staat onder leiding van het Joint Institute for VLBI in Europe (JIVE). JIVE is ondergebracht bij het NWO-instituut voor astronomisch onderzoek ASTRON in Dwingeloo.



Nadere informatie bij:

* dr. Michael Garrett (JIVE, ASTRON)

* tel. (0521) 596511

* e-mail garrett@jive.nl
of

* dr. Simon Garrington (Jodrell Bank Observatory, Uni-versity of Manchester)

* tel. +44 1477 571321

* e-mail stg@jb.man.ac.uk

* Beeldmateriaal van hoge resolutie en meer informatie op www.astron.nl/~mag/hdf/evn/pr