GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 7 februari 2001 14:51
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
"Aidsleningen"door de Wereldbank

( 7 februari 2001)

Kamervraag
Vragen van het lid Karimi (GroenLinks) aan de minister voor Ontwikkelingssamenwerking


1. Kent u het bericht uit Campagnenieuws van Jubilee 2000 van januari 2001 "Aidsleningen"?


2. Hoe staat u tegenover de leningen die de WereldBank wil verstrekken in het kader van Aidsbestrijding? Bent u het met de Jubilee 2000 campagne eens dat Aidsbestrijding niet ondersteund zou moeten worden door middel van leningen, maar door middel van giften, aangezien Aidsprojecten zichzelf niet terugverdienen en de leningen dus ook niet terugbetaald kunnen worden? Zo nee, waarom niet?


3. Zo ja, bent u bereid om uw zienswijze kenbaar te maken aan de WereldBank en er op aan te dringen dat de ondersteuning van de WereldBank voor Aidsbestrijding door middel van giften dient plaats te vinden? Zo nee, waarom niet?

4. Zo ja, wanneer en op welke manier wilt u uw mening kenbaar maken? Bent u bereid de Kamer op de hoogte te stellen van de reactie van de WereldBank?

5. Bestaat binnen de WereldBank een beleid voor het maken van een afweging wanneer een lening en wanneer een gift verstrekt zal worden? Zo ja, kunt u hierin inzicht geven aan de Kamer? Zo nee, bent u bereid aan te dringen op het tot stand komen van een dergelijk beleid? Deelt u de mening dat een dergelijk beleid van groot belang is voor de ontvangende landen en voor de positiebepaling van de WereldBank wat betreft haar rol als bankier en / of financierder van ontwikkelingsprocessen?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -