Persbericht
De Socialistische Partij in het Europees Parlement Brussel 7 februari 2001

Nieuwe strop van 100 miljoen voor gemeenschap door invoering Euro

De Europese fractie van de SP vreest een nieuwe strop voor samenleving door de invoering van de Euro nu het Britse travellchequebedrijf Thomas Cook een schadeclaim van bijna 100 miljoen gulden op tafel heeft gelegd bij de Europese Commissie. Deze nieuwe strop zal het toch al geringe vertrouwen in de Euro opnieuw verminderen. Tegen de belofte in dalen de prijzen volgens de Consumentenbond niet maar stijgen ze en vakantiegangers moeten straks nog steeds omwisselkoersen betalen. Los van de principiële vraag blijkt ook dat de hele procedure onvoorbereid en ondoordacht wordt aangepakt.

De gang van zaken rond de schadeclaim van Thomas Cook vormt een nieuw bewijs voor de onzorgvuldige en lakse manier waarop de invoering van Euro wordt aangepakt. Thomas Cook heeft, zo meldt NRC Handelsblad een conflict met de Europese Commissie over de grote gelijkenis van het beeldmerk van het bedrijf met het beeldmerk van de Euro, het ¤ teken. Sinds 1998 heeft het bedrijf geprobeerd de kwestie bij de Europese Commissie onder de aandacht te brengen en het bedrijf bekritiseert de Europese Commissie die volgens haar nooit afdoende gereageerd heeft op vragen van de kant van het bedrijf dat vreest grote schade te leiden doordat hun in 1993 geregistreerde beeldmerk waardeloos wordt door de grote gelijkenis met het logo van de Euro. Daarom heeft Thomas Cook nu gedreigd naar de rechter te stappen als voor het eind van deze maand er geen reactie komt.

SP-Europarlementariër Erik Meijer vraagt de Europese Commissie om opheldering over deze kwestie. Hij wil weten waarom de Europese Commissie zo slordig is omgegaan met de claim van Thomas Cook. Meijer wil weten of er een vooronderzoek heeft plaatsgevonden naar op de Euro gelijkende en geregistreerde logos en waarom er niet eerder gereageerd is op de vragen van het Britse bedrijf. Hij wil voorkomen dat er een situatie ontstaat waarbij de Europese Commissie als enig mogelijke uitweg ter voorkoming van een slepende juridische procedure, waarbij volgens Erik Meijer zelfs niet uitgesloten mag worden dat die gevolgen kan hebben voor de invoering van de Euro, open blijft het betalen van een afkoopsom van 25 miljoen pond belasting geld van de Europese burgers.

Voor meer info
Erik Meijer MEP +31 (0) 6 51 15 29 82
René Roovers +31 (0) 6 22 60 73 08
Bilage, schriftelijke vragen


1. Hebt u kennis genomen van het artikel in het Nederlandse dagblad NRC Handelsblad van zaterdag 3 februari 2001 'Euro gaat Brussel ponden kosten' (zie bijlage)?
2. Bent u bekend met de in het artikel genoemde problematiek van de gelijkenis tussen het Eurobeeldmerk en het beeldmerk van het Britse bedrijf Thomas Cook?
3. Is er vooronderzoek gedaan naar met het Eurobeeldmerk overeenkomende geregistreerde logos? Zo ja, wat was de uitkomst hiervan en is hierin het beeldmerk van Thomas Cook dat naar eigen zeggen sinds 1993 geregistreerd is, meegenomen? Wat is uw interpretatie hiervan?
1. Wat is de mening van uw Commissie over de in het artikel in NRC Handelsblad vermelde stelling van Cook, dat de grote gelijkenis tussen het eigen beeldmerk en het Eurobeeldmerk ¤ er toe kan leiden dat het beeldmerk van het bedrijf hierdoor waardeloos wordt? 5. De bedrijfsleiding van Thomas Cook laat desgevraagd weten dat men al vanaf 1998 geprobeerd heeft met uw Commissie over deze problematiek een oplossing te bereiken. Kunt u dit bevestigen? 6. Wat vindt u van de uitspraak van de bedrijfsleiding dat er door uw Commissie nooit serieus gereageerd is op de door Cook gesignaleerde problematiek? Wat is daarvan de reden? 7. Bent u door Thomas Cook op de hoogte gesteld van de claim dat het, zoals in het artikel vermeld staat een compensatie wil van 25 miljoen pond, voor het bovengenoemde vermeende waardeloos worden van het eigen beeldmerk door de grote overeenkomsten met het beeldmerk van de nieuw Euro? 8. Kunt u bevestigen dat Thomas Cook een deadline heeft gesteld waarop er een antwoord van de Commissie dient te komen en dat het bedrijf heeft aangekondigd dat de kwestie en de claim om compensatie eind deze maand aan de rechter zal worden voorgelegd? 9. Bent u het met ons eens dat dit gezien de rechtsgang, mogelijk kan leiden tot een langdurige juridische procedure? 10. Bent u met ons van mening dat niet uitgesloten kan worden dat dit mogelijk gevolgen kan hebben voor het geplande tijdstip van de invoering van de Euro? 11. Zo ja, bent u met ons van mening dat de eerder door de SP geopperde suggesties om een noodplan op te stellen mochten de problemen dusdanige vormen aannemen dat de geplande invoeringsdatum niet gehaald wordt? 12. Welke (vervolg)stappen denkt u te gaan ondernemen? 13. Bent u bereid het Europees Parlement over de kwestie en de vervolgstappen te informeren? 14. Tot slot wat is uw reactie op de schadeclaim van Thomas Cook ter hoogte van 25 miljoen pond en bent u met ons van mening dat we moeten voorkomen in een dusdanige positie gemanoeuvreerd te worden waarbij niet anders overblijft dan het gevraagde bedrag als afkoopsom op tafel moet worden gelegd om grotere problemen te voorkomen?