Provincie Limburg

GELDEN VOOR AANKOOP NATUURGEBIEDEN

Eerste tranche aankoopsubsidies 2001
PROVINCIE: BIJNA 8 MILJOEN VOOR AANKOOP NATUURGEBIEDEN

Met een bedrag van 7,9 miljoen ( 3,5 miljoen) steunt de Provincie Limburg de aankoop van natuurgebieden door de Stichting Het Limburgs Landschap en de Vereniging Natuurmonumenten. In totaal gaat het om 59 aankopen, die samen 437 hectare beslaan. Deze aankopen leveren een aanzienlijke bijdrage aan het realiseren van een aaneengesloten stelsel van natuurgebieden: de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). De EHS is een speerpunt van het provinciale beleid.

Deze aankopen hebben betrekking op de eerste subsidietranche van 2001. In de loop van dit jaar zullen er nog meerdere volgen.

Margraten
In het gebied tussen Bemelen en Margraten (Bemelerberg/Schiepersberg) wil het Limburgs Landschap 35 ha verwerven. Het gaat grotendeels om waardevolle hellingbossen, enkele groeves en stukjes kalkgrasland. Hier komen sterk bedreigde dier- en plantensoorten voor, zoals de Geelbuikvuurpad, de Kamsalamander, meerdere vleermuissoorten en orchideeën. Door een specifiek beheer kunnen deze soorten behouden worden en kan hun leefgebied worden vergroot.

Venlo
Op de Jammerdaalse Heide worden 16 ha bos en groeves aan het Limburgs Landschap overgedragen. De aanwezige waterpartijen vormen een belangrijk leefgebied voor onder andere amfibieën en libellen.

Beneden-Geuldal
In de omgeving van Geulhem heeft het Limburgs Landschap 4 hectare aangekocht, die onderdeel uitmaken van het grote natuurontwikkelingsproject in het Beneden-Geuldal tussen Valkenburg en Meerssen.

Beegderheide
In het natuurgebied de Beegerheide, tussen Heel en Horn, kan het Limburgs Landschap 11 hectare verwerven. In dit terrein zijn de afgelopen jaren reeds spectaculaire resultaten bereikt door een uitgekiend beheer (zoals het herstel van vennen) door de gemeente Heel en Het Limburgs Landschap.

Rimburg
In het dal van het riviertje de Worm koopt de Vereniging Natuurmonumenten circa 3 hectare, waaronder een vochtig perceel. Door deze aankoop wordt het voortplantings-biotoop van de Kamsalamander veiliggesteld, een soort die op Europees niveau tot de zeldzame diersoorten behoort.

Maasdal
In het Maasdal bij Stevensweert en Ohé en Laak kan Natuurmonumenten 49 hectare aan natuurontwikkelingsgronden verwerven. Deze liggen in het landinrichtingsproject Stevol. Een deel van de gronden maakt onderdeel uit van een verbindingszone tussen de Midden-Limburgse Maasplassen en de toekomstige natuurterreinen langs de Grensmaas.

Weert/Stramproy
De grootste aankoop van Natuurmonumenten behelst het landgoed Kettingdijk, ten westen van Stramproy. De oppervlakte bedraagt 116 ha. De natuurwaarden van dit gebied bestaan onder andere uit natte loofbossen, die het leefgebied zijn van bedreigde dagvlindersoorten en zeldzame amfibieën. Dankzij de rust in het gebied zijn in de directe omgeving zelfs overnachtende Kraanvogels gesignaleerd. Door de aankoop kan de natuurlijke situatie (van voor de ontginning) in ere worden hersteld. De potenties van het gebied zijn zeer groot: tot het begin van de 20e eeuw werd deze streek gerekend tot de belangrijkste natuurgebieden van Nederland.
Bovendien ligt de Kettingdijk als een belangrijke schakel tussen bestaande natuurgebieden in (Kruispeel/Laurabossen en Wijffelterbroek/Smeetshof). Door de verwerving ontstaat een grensoverschrijdend natuurgebied met België, met een totale oppervlakte van bijna 1000 ha.

Weert
In de Kruispeel bij Weert wil Natuurmonumenten 48 ha kopen, bestaande uit landbouwgrond en bos. Een aanwezig bedrijf zal verplaatst worden naar een industrieterrein. Dit alles leidt ertoe dat in de Kruispeel gestart kan worden met natuurontwikkeling.

Midden-Limburg West
In de gebieden De Krang (Swartbroek), Heioord (Neeritter) en de Stramprooierheide kan de Vereniging Natuurmonumenten in totaal 40 ha natuurontwikkelings- en reservaatsgebied onder haar hoede nemen.

Schinveld
Door het verrichten van vele kleine aankopen kan Natuurmonumenten in de Schinveldse Bossen in totaal bijna 9 ha toevoegen aan haar bezittingen in de Schinveldse Bossen.