Gemeente Eindhoven

Persbericht: 7 februari 2001

WZI ligt op koers bij invoering nieuwe belastingstelsel

De invoering van het nieuwe belastingstelsel is voor de dienst Werk, Zorg en Inkomen (WZI) een omvangrijk project. Medio 2000 is gestart met de voorbereidingen en het afgelopen halfjaar zijn cliënten van de dienst op diverse wijzen over de gevolgen voor hun bijstandsuitkering geïnformeerd. Het project is inmiddels bijna afgerond. De dienst WZI is onder de naam Task Force belastingen aan de laatste fase begonnen. Het streven is om de cliënten die recht hebben op voorlopige teruggave heffingskortingen van de Belastingdienst, maar dit nog niet hebben aangevraagd, te motiveren om uiterlijk 12 februari a.s. een aanvraag bij de Belastingdienst in te dienen.

Bestandskoppeling met Belastingdienst
In januari 2001 heeft er tussen de Belastingdienst en de dienst WZI een cliëntenbestandkoppeling plaatsgevonden om na te gaan of alle cliënten de voorlopige teruggave heffingskortingen, waar ze recht op hebben, daadwerkelijk hebben aangevraagd. Uit de vergelijking van deze bestanden bleek dat een groot deel van de cliënten al een voorlopige teruggave heffingskortingen had aangevraagd en ook al een beschikking van de Belastingdienst heeft ontvangen.
Een groep van ruim 1.000 cliënten heeft volgens gegevens van de dienst WZI recht op een voorlopige teruggave heffingskortingen, maar heeft deze nog niet aangevraagd. Medewerkers van de dienst WZI proberen al deze cliënten telefonisch te benaderen en uit te nodigen op de dienst om alsnog een VT-formulier in te vullen. Het streven is om iedereen voor 12 februari a.s. te bereiken omdat uiterlijk 15 februari het ingevulde VT-formulier bij de Belastingdienst ingeleverd moet zijn. In dat geval ontvangt de cliënt op 15 maart 2001 voor het eerst de voorlopige teruggave heffingskortingen en kort de dienst WZI deze heffingskortingen op de uitkering, zonder dat de cliënt er in inkomen op achteruit gaat. Als een cliënt geen voorlopige teruggave aanvraagt, en hij/zij heeft er wel recht op, dan gaat hij/zij er in inkomen op achteruit omdat de dienst WZI de heffingskorting(en) vanaf maart moet korten op de maandelijkse uitkering (de kinderkorting(en) uitgezonderd).