De Groenen groeien in gemeentelijke en provinciale politiek

Zie ook onze website http://www.degroenen.nl

Utrecht, 7 februari 2000

De politieke partij De Groenen bereidt zich voor op de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2002. Het is zo goed als zeker dat de partij deelneemt in Amsterdam (met Amsterdam Anders), Leiden (met Leiden Weer Gezellig), Haarlem, Zwolle (met GroenLinks) en Haren (Gr., met GroenLinks). Mogelijk doen De Groenen ook in Zeist weer mee.

De partij ziet bewust af van deelname aan de Tweede Kamerverkiezingen om des te meer resultaten te boeken op lokaal niveau. Daartoe willen wij ook samenwerken met onafhankelijke groene lokale partijen. Het succes van de bestaande samenwerking met Amsterdam Anders, Leiden Weer Gezellig, Leefbaar Overijssel, Leefbaar Gelderland en in de Onafhankelijke Senaats Fractie wijst daartoe de weg.

Nu de strategie van De Groenen de Tweede Kamerverkiezing laat passeren heeft Roel van Duijn er voor gekozen te proberen via GroenLinks in de Tweede Kamer te komen. Onze statuten staan dat toe. Wij willen onze leden niet belemmeren via hun eigen weg hun politieke doelen te bereiken. Eerder hebben onze leden Jan Juffermans en Bart Kuiper op de lijst van GroenLinks voor de Europese verkiezingen gestaan.

Wat onze statuten niet toestaan is het combineren van lidmaatschappen van publiekrechtelijke vertegenwoordigende organen. We zijn daarom blij dat Roel zijn lidmaatschap van de Gemeenteraad opgeeft. Hij is ook statenlid voor Noord-Holland Anders/De Groenen en zijn combinatie van gemeente- en statenlidmaatschap wordt slechts tijdelijk gedoogd.

Voor alle duidelijkheid willen we het beeld corrigeren als zouden 150 leden van De Groenen zijn opgestapt. Dit aantal is onjuist en niet geverifieerd. Er zijn helemaal geen opzeggingen binnen gekomen. Met name via Internet reageren wekelijks tientallen belangstellenden. Roel van Duijn is nog steeds lid en Margje Vlasveld ook. Margje blijft De Groenen en Leiden Weer Gezellig vertegenwoordigen in de Leidse gemeenteraad. Michel van Hulten is nooit lid geweest van De Groenen en Jan van der Meer is al drie jaar geen lid meer.

Namens het partijbestuur

Otto ter Haar
Voorzitter
tel. 030-2381700
tel. 06-15547686