Persbericht

Amerikaans onderzoek signaleert groei op diverse fronten Xerox versterkt leidende positie in 'high-end' digitaal kleurenprinten

Amstelveen, 7 februari 2001 -- Xerox is nog altijd de belangrijkste leverancier van high-end digitale kleurenprinters en heeft de voorsprong op directe concurrent Heidelberg in de loop van vorig jaar weten te vergroten. Bovendien is Xerox koploper in zwart/wit printen met hoge snelheid. Een en ander blijkt uit onderzoek van het onafhankelijke onderzoeksbureau IDC Data in de VS over het derde kwartaal van 2000.

Volgens IDC Data bediende Xerox in het derde kwartaal van 2000 met haar high-end kleurenprinters zo'n 70% van de markt. Een kwartaal eerder was dat nog 56%. Concurrent Heidelberg zag het marktaandeel 7 procent punt slinken tot 11%. Volgens Xerox is de forse groei vooral te danken aan de succesvolle introductie van de DocuColor 2000-serie, waaronder de DocuColor 2045 en de DocuColor 2060. Deze supersnelle digitale drukpersen (tot 60 pagina's per minuut) hebben in korte tijd een stevige positie opgebouwd in een segment dat de laatste jaren enorm in de lift zit. Terwijl de vraag naar printers in zijn algemeenheid achterblijft als gevolg van een zwakker wordende economie, nam de omzet in high-end kleurenprinters met maar liefst 239 procent toe, wat een ruime verdubbeling betekent ten opzichte van het derde kwartaal van 1999.

Andere highlights uit het IDC-onderzoek:

S Xerox blijft met een aandeel van 77% marktleider in zwart/wit laserprinters met een snelheid tussen 70 en 99 pagina's per minuut (ppm). Ook in 100 ppm + blijft Xerox koploper dankzij onder meer de range DocuPrint en DocuTech-printers. S Het marktaandeel van de DocuPrint M-serie lag in het derde kwartaal van 2000 50 % hoger dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder en zorgde daarmee voor een flinke impuls in het segment kleuren inktjet printers. S Xerox zag de afzet van zwart/wit printers met een snelheid tussen 21 en 29 ppm over diezelfde periode vervijftienvoudigen, wat resulteert in een marktaandeel van 18 %. Absolute topper was hier de DocuPrint N2125 netwerk laserprinter.

S Xerox heeft een 'overall' marktaandeel van 27% in kleur (dus inclusief laser-, LED- en solid ink-printers) en is daarmee een sterke tweede achter Hewlett-Packard.

The Document Company Xerox
The Document Company Xerox is wereldwijd marktleider in producten, systemen, services en supplies voor document processing en document management. Naast toonaangevende copiers, printers - zowel zwart/wit als (steun)kleur - en multifunctionele apparatuur biedt Xerox een breed pakket aan IT-diensten, op het gebied van documentproductie, electronisch documentbeheer, documentaire informatiesystemen, kennismanagement en workflow, netwerken en ondersteuning. Als technologisch solutions provider voor de SOHO-, kantoor-, productie- en service-omgeving en bedrijfskritische documentbeheertoepassingen is Xerox actief in meer dan 130 landen. Xerox realiseerde in 2000 met haar kernactiviteit document processing wereldwijd een omzet van US $ 18,6 miljard. Bij de Nederlandse vestigingen van Xerox in Amstelveen (hoofdkantoor), Zeist (verkooporganisatie) en Venray (productie, recycling en Europees logistiek centrum) zijn in totaal meer dan 3.000 mensen werkzaam.