Wageningen Universiteit

Persbericht

7 februari 2001, nr. 006

Koninklijke watermanager bezoekt Wageningen UR

Op dinsdag 6 februari bracht de kroonprins Z.K.H. Prins Willem Alexander een werkbezoek aan Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Het werkbezoek vond plaats in het kader van de werkzaamheden van de Prins op het gebied van het waterbeheer. Het bezoek was een derde in een reeks van informele ontmoetingen met studenten en medewerkers van Wageningen UR. De ontvangst van Prins Willem Alexander vond deze keer plaats bij het Departement Omgevingswetenschappen van Wageningen Universiteit, in het gebouw De Nieuwlanden. De Prins nam hier kennis van de recente ontwikkelingen bij Wageningen UR op het gebied van het internationale onderwijs. Met de invoering van een nieuw onderwijssysteem, een driejarige Bacheloropleiding gevolgd door een tweejarige Mastersopleiding, speelt Wageningen UR in op de eisen tot vernieuwing die vanuit een internationaliserende wereld aan de universitaire opleiding worden gesteld.

De belangstelling van de Prins ging in het bijzonder uit naar de internationale (water-) opleidingen. Met een aantal buitenlandse studenten die in Wageningen een MSc-opleiding volgen sprak de Prins uitvoerig over hun visie op de kwaliteit van de opleidingsmogelijk-heden in hun land van herkomst, of het ontbreken daarvan, en de meerwaarde van een aanvullende opleiding in Wageningen. Ook sprak de Prins met een aantal buitenlandse onderzoekers en leidinggevenden die op dit moment bij een van de Wageningse onderzoekscholen een promotie-onderzoek uitvoeren. De gespreksdeelnemers vertelden over hun ervaringen met het functioneren van organisaties voor waterbeheer in hun land, de beperkingen voor deze organisaties en de mogelijkheden voor vernieuwing van organisaties, wet- en regelgeving, beleidsontwikkeling en uitvoering.

Het bezoek werd afgerond met een discussie met medewerkers van Wageningen UR die betrokken zijn bij het vervolg op het Wereld Water Forum. Als voorzitter van het vorig jaar in Den Haag gehouden Forum was de Prins leidinggevend bij het opzetten van het mondiale debat over waterzaken. De in Den Haag gepresenteerde Wereld Water Visie moet nu worden omgezet in acties. Vanuit Nederland wordt hiervoor een internationaal samenwerkingsverband opgezet: Partners in Water for Food. Hierin zullen overheden en organisaties samenwerken om kennis voor een beter gebruik en beheer van water voor voedselproductie uit te wisselen. Wageningen UR neemt in dit internationale partner-programma deel in projecten in veertien landen. Nog deze maand zullen de deelnemende partners elkaar in Wageningen ontmoeten voor een internationale startconferentie.