Gemeente Breda

07-02-2001

Nieuwe regels voor subsidiëren activiteiten
Vanaf 2002 krijgen alle vrijwilligersorganisaties in Breda te maken met nieuwe regels aan de hand waarvan de gemeente Breda activiteiten subsidieert. De kern hiervan is dat er duidelijke voorwaarden zijn gesteld waaraan activiteiten moeten voldoen om voor subsidie in aanmerking te komen. Het college van burgemeester en wethouders gaf deze week de nieuwe subsidieregels en het juridische kader Beleidsregels Subsidieverstrekking Welzijn en Arbeidsmarktbeleid 2002 vrij voor inspraak. Alle subsidierelaties krijgen begin volgende week de inspraakkrant Wijzer van subsidie toegestuurd. Deze is ook verkrijgbaar in het Stadskantoor en de deelstadskantoren. De inspraaktermijn loopt tot 9 maart aanstaande.

Uitgangspunten
Het nieuwe subsidiebeleid stoelt op de uitgangspunten van de Stadsvisie. Bij de te subsidiëren activiteiten staan vier doelen centraal. Het gaat erom of activiteiten de zelfredzaamheid, de maatschappelijke dan wel de sociale participatie bevorderen of ontmoeting mogelijk maken. Daarbij krijgen de activiteiten die deelnemers het meest helpen om in de maatschappij vooruit te komen, voorrang.

Bouwstenen
De subsidie is opgesteld uit vier bouwstenen. Erkende organisaties ontvangen een basissubsidie, een vast bedrag voor bestuurskosten. Organisaties die maatschappelijke of sociale participatie bevorderen, krijgen ook een vaste subsidie voor activiteiten. Alle gesubsidieerde organisaties krijgen gratis ruimte aangeboden in gesubsidieerde accommodaties. Als er geen gesubsidieerde accommodatie beschikbaar is, krijgt men een vergoeding in de huurkosten.
Als het nodig is, krijgen organisaties die maatschappelijke participatie bevorderen professionele ondersteuning aangeboden. In sommige gevallen geldt dat ook voor organisaties die sociale participatie bevorderen.
Tot slot ondersteunt de gemeente het vrijwilligerswerk door bijvoorbeeld het betalen van cursussen en WA- en ongevallenverzekering.

Voor sportverenigingen gelden dezelfde uitgangspunten. Welke activiteiten echter subsidiabel zijn, wordt duidelijk in de Sportnota die voor de zomer klaar moet zijn.
Ook het subsidiebeleid voor culturele activiteiten hanteert dezelfde uitgangspunten. Over enkele weken verschijnt daarover een aparte nota.

Juridisch kader
Naast de nieuwe subsidieregels geeft het college ook het juridische kader met alle rechten en plichten van de subsidieontvanger en verstrekker vrij voor inspraak. Dit zijn de Beleidsregels Subsidieverstrekking Welzijn en Arbeidsmarktbeleid 2002. Een belangrijke aanpassing is dat de subsidieaanvraag voor 2002 niet voor
1 mei, maar uiterlijk 1 juli van dit jaar ingediend moet zijn.

De gemeentelijke herindeling in 1997 had tot gevolg dat vier verschillende subsidieregelingen op elkaar afgestemd moesten worden met als uiteindelijk doel één uniforme subsidieregeling. Deze regeling geldt nu voor alle subsidierelaties binnen de nieuwe gemeente Breda.

Breda, 7 februari 2001