Partij van de Arbeid

Den Haag, 7 februari 2001

BIJDRAGE VAN JAAP JELLE FEENSTRA (PVDA) AAN HET ALGEMEEN OVERLEG VIJFDE VOORTGANGSRAPPORTAGE ANTHEUS INZAKE DE ONTWIKKELINGEN VAN AANVULLENDE INDUSTRIËLE ACTIVITEITEN IN DE REGIO DELFZIJL

We spreken over de Vjfde voortgangsrapportage van het zgn. Antheusproject. Het is goed dat de minister deze voortgangsrapportages maakt omdat de Kamer zo goed inzicht krijgt in de voortgang in het geheeld van het Antheus.

Aldel

Ik begin met een positief punt. Uit de media maken wij op dat Aldel 160 miljoen gulden investeert om de productie op te voeren en de kostprijs van aluminium verder te verlagen. Een opsteker voor Delfzijl en omgeving; geen extra arbeidsplaatsen maar wel ander beeld dan de vrees dat Aldel geen perspectief meer heeft vanaf 2006.

Enkele vragen over Aldel en aluminium.

1. Aldel heeft belangstelling voor een hoogspanningskabel richting Duitsland, er is nog geen toestemming voor verkregen. Kan de minister daar enige opheldering over geven? Wat zijn de achtergronden, Aldel kan toch overal energie inkopen zonder infrastructurele belemmeringen, via koppelingen aan het Duitse net zijn er toch voldoende mogelijkheden?

2. Enkele weken terug lazen we het bericht dat Aldel mogelijk als onderpand moet fungeren voor de schuld die Hoogovens van 800 miljoen gulden aan de banken heeft en die buiten het fusieproces met British Steel in Corus-verband zijn gebleven. Wat betekent dat, hoe moet deze situatie worden beoordeeld tegen de achtergrond van de zelfstandigheid van Aldel?

3. Hoe staat het nu met het streven naar de officiële erkenning van de Eemshaven als aluminiumhaven door de London Metal Exchange?

4. De minister spreekt in de rapportage over de creatie van de helaas nog bescheiden creatie van nieuwe werk voor 50 personen. Is dat full time of in deeltijd? Komen er jongeren aan de slag?

Dan de andere poot van het Antheusproject: het magnesiumcluster.

Er zijn wel wat ontwikkelingen maar het gaat niet hard. Er wordt een feasibility studie uitgevoerd. Er is nu sprake van een kleinschalige opzet. Is er een helder overzicht, een eenduidige aanpak, is een goede beoordeling te maken? Neem de ethyleenleiding, opgenomen in Langman - er is geen helderheid. Wat gaat dit Noord-Oost Groningen rondom 2005 nu hard en concreet opleveren?

We werken hier in een gevoelig gebied, dat enerzijds behoefte heeft aan industriële ontwikkeling en werkgelegenheid maar ook aan het vasthouden aan een hoogwaardige natuur- en milieusituatie. En er speelt de problematiek van de chloortransporten. Worden die beperkt of gestopt? Wat gaat er met al het vrijkomende chloor gebeuren? Kan verwerking op de locatie plaatsvinden, nu en bij het extra vrijkomend chloor? Want voor de PvdA is het organiseren van verwerking op locatie, een gesloten industriepark dé bijdrage aan het wegnemen van transport. Hoe groot moet de eventueel ethyleenfrabriek zijn en/of hoeveel ethyleen moet worden aangevoerd om het vrijkomende chloor met ethyleen te verbinden tot nieuwe producten?

De PvdA wil duidelijkheid: welke industrie past hier, in industriële clusters, in het milieubeleid? Ook het ministerie van VROM moet worden betrokken bij deze integrale verkenningen en ontwikkelingen, dat voorkomt vertragingen en teleurstellingen op termijn. Betrek Pronk hierbij, ook vanwege de chloortransporten, vanuit dezelfde integraliteit en samenhang. Bij het debat daarover zullen wij hetzelfde bepleiten!