Gemeente Breda

07-02-2001

Resultaten burgerenquête samengevat
De resultaten van de burgerenquête zijn bekend en samengevat in een 'populaire versie'. De gemeente Breda heeft de enquête gehouden in september 2000. Ruim 8.000 Bredanaars van 18 jaar en ouder zijn telefonisch ondervraagd over een groot aantal producten van de gemeente. De vragen hadden onder meer betrekking op de communicatie tussen inwoners en bestuur, de dienstverlening van de gemeente, cultuur, evenementen, milieu, woonomgeving en verkeer. Het boekje is gratis verkrijgbaar bij de balie Voorlichting in het stadskantoor, Bibliotheek, wijkbibliotheken, de deelstadskantoren en de meldpunten.

Communicatie
Het aantal Bredanaars dat kan beschikken over Internet stijgt. In 2000 konden bijna zes op de tien Bredanaars thuis en/of op het werk Internet gebruiken. De verwachting is dat dit aantal in 2001 oploopt naar 67%. Bijna de helft hiervan zou, als dat mogelijk zou zijn, gemeentelijke producten via e-mail willen bestellen. De Bredanaars stellen het meeste prijs op informatie over wegopbrekingen en over het schoonhouden van de stad.

Dienstverlening
Een groot deel van de inwoners heeft vorig jaar contact gehad met gemeentelijke diensten en afdelingen zoals Burgerzaken, Bibliotheek, culturele instellingen en meldpunten. Ruim acht op de tien mensen zijn tevreden over dat contact.

Cultuur/evenementen
In het afgelopen seizoen heeft tweederde van de Bredanaars één of meer culturele activiteiten bezocht in de stad. De film en het theater zijn het populairst. Als ze buiten de stad op stap gaan, gaan ze voor bioscoopbezoek naar Antwerpen, voor popconcerten naar Rotterdam en voor andere culturele activiteiten naar Amsterdam. Huis-aan-huis-bladen en de cultuurbijlage van BN/De Stem zijn de belangrijkste informatiebronnen voor het culturele aanbod.

Woonomgeving
Als het gaat om buurtvoorzieningen, zijn de Bredanaars het meest tevreden over het basisonderwijs en het minst over de voorzieningen voor jongeren. Te hard rijden en hondenpoep ervaart men, net als voorgaande jaren, als de belangrijkste problemen. Breda als woonstad krijgt het rapportcijfer 7,3. Iets lager dan in 1996 (7,5) en 1998 (7,4).
Bijna negen van de tien Bredanaars voelen zich medeverantwoordelijk voor de leefbaarheid van hun buurt.
De veiligheid in de eigen woonbuurt krijgt gemiddeld een 7. De schoonheid/netheid van de eigen buurt krijgt een 6,7. Bijna negen op de tien Bredanaars zijn tevreden met het aantal kamers in hun woning. Van de ontevredenen vindt eenderde dat ze teveel kamers , en tweederde dat ze te weinig kamers hebben.
15% van de Bredase huishoudens denkt erover om de komende jaren te gaan verhuizen. Acht op de tien blijven dan het liefst in Breda wonen.

In het Spoorzoneproject worden vlakbij het station ook woningen gebouwd. 16% van de Bredanaars zou hier wel willen wonen.

Verkeer
Acht op de tien Bredase huishoudens beschikken over een of meer autos. Bijna twee op de tien Bredanaars hebben zelfs twee autos of meer. Fiets en auto zijn nog steeds de meest gebruikte vervoermiddelen om naar de binnenstad te gaan. Steeds meer mensen nemen de auto. Het merendeel vindt wel dat het autogebruik in de stad beperkt moet worden.
Voor wat betreft het parkeren vindt men het allerbelangrijkst dat de auto veilig staat, dichtbij de bestemming en dat het niet teveel kost komen op de tweede en derde plaats.

Milieu
De meeste hinder ondervinden Bredanaars van geluidsoverlast van (vracht)autos en bromfietsen. 11% zegt wel eens last te hebben van geur- of geluidshinder van bedrijven.
Bijna 80% van de bevolking zegt zelden of nooit angst te hebben voor de gezondheid in relatie tot het milieu.
Negen van de tien Bredanaars zeggen zuinig om te gaan met energie. Men noemt met name zuinig zijn met licht en stroom en minder stoken. Slechts 3% van onze stadgenoten zegt niet bij te dragen aan de verbetering van het milieu.

Breda, 7 februari 2001