LTO Nederland

Nieuwe LTO-vakgroep gaat binnenkort van start

LTO aan de slag met biologische landbouw

Woensdag 7 februari 2001 - De LTO-organisaties gaan meer werk maken van biologische land- en tuinbouw. Om actief in te kunnen spelen op perspectieven, die de biologische productie biedt voor aangesloten leden, worden krachten gebundeld met andere organisaties en gaat binnenkort een nieuwe vakgroep LTO Biologische Landbouw van start. Het bestuur van LTO-Nederland heeft zich op dinsdag 6 februari jl. geschaard achter een reeks strategische uitgangs- punten, die de basis vormen voor initiatieven op het gebied van belangenbehartiging, dienstverlening en groepsgerichte activiteiten.

In de nieuwe vakgroep zal nauw worden samengewerkt met de Federatie van Biologische Boeren (FBB) en het Platform Biologica. FBB-voorzitter en melkveehouder Huib Bor, zei in het LTO-bestuur te verwachten dat de samenwerking tot versterking zal leiden; alle biologische producenten onder één noemer komt hun positie op de markt ten goede. Maatschappelijke waardering speelt een belangrijke rol in de aanpassing en omschakeling van bedrijven. Het LTO-bestuur beschouwt biologische land- en tuinbouw als een van de vormen van duurzame productie.

LTO wil in eigen geledingen een forse stap vooruitzetten met biologisch produceren, mede gezien het perspectief milieu, markt én economie. In de uitgangspunten van de land- en tuinbouworganisatie wordt een accent gelegd op vergroting van de afzet. Markt en keten vragen hierbij om extra aandacht. Heldere normen voor productie, strenge controles en onderscheid op de markt door middel van het EKO-keurmerk zijn bepalend voor waardering en toekomstige concurrentiepositie.

De organisaties die in de vakgroep de handen ineenslaan, willen op het terrein van onderzoek, voedselveiligheid, kwaliteit en controlebeleid zoveel mogelijk één lijn aanhouden. Uit ervaringen bij regionale LTO-organisaties blijkt, dat op meerdere fronten voordelen zijn te behalen voor alle agrarische ondernemers. Deze organisaties gaan ook meer menskracht inzetten om de biologische productie te stimuleren.

Nadere informatie: Huib Bor (tel. 0183-581371) en Arie Rodenburg (tel. 070-3382746 en 06-53132674)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO-Nederland)