VU ziekenhuis

Amsterdam, 7 februari 2001

Vermijden lichamelijke activiteit versterkt klachten artrosepatiënten

Artrosepatiënten hebben hun klachten niet alleen te danken aan hun directe ziekteverschijnselen: het vermijden van lichamelijke activiteit speelt ook een rol. Dit concludeert Martijn Steultjens in zijn onderzoek waarop hij woensdag 7 februari promoveert aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Artrose is een reumatische aandoening waarbij de balans tussen de aanmaak en de afbraak van bot en kraakbeen in gewrichten is verstoord. Pijn en functieverlies zijn de belangrijkste klachten die erbij optreden. Het opvallende is alleen dat de ernst van de artrose, bepaald aan de hand van röntgenfoto's, nauwelijks invloed heeft op de mate van pijn en functionele beperkingen. Er moet dus iets anders ten grondslag liggen aan die klachten, en nu is duidelijk wat dat is.

Als een patiënt pijn heeft bij lichamelijke activiteit, zal hij die activiteit uit angst voor pijn gaan vermijden. Prima voor de korte termijn, want men ervaart minder pijn. Het nadeel is echter dat de conditie afneemt en de patiënt op den duur ook steeds minder kan bewegen. Door de verminderde spierkracht worden gewrichten namelijk instabiel, omdat de spieren minder goed hun stabiliserende functie kunnen uitoefenen. Daardoor daalt de belastbaarheid van de gewrichten, met als gevolg functionele beperkingen. Die beperkingen versterken de overtuiging bij de patiënt dat hij fysieke activiteit moet vermijden, en zo ontstaat een negatieve spiraal naar toenemende beperkingen. Steultjens concludeert zo dat in artrosetherapie pijnbestrijding, conditieverbetering en het aansporen tot lichamelijke activiteit geïntegreerd zouden moeten zijn.

Meer informatie:
De promotie van Martijn Steultjens op zijn onderzoek Deminants of pain and disability in osteoarthritis vindt plaats op 7 februari 2001 om 13.45 uur aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst public relations en voorlichting van het VU medisch centrum, Jan Spee of Harry te Walvaart, tel. (020) 444 3444, fax (020) 444 3450.

© Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit 12/02/01
dienst public relations & voorlichting prv@azvu.nl