Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/content.asp?Key=409031



Aan de Staatssecretaris van Justitie Immigratie- en Naturalisatiedienst Den Haag Directie Personenverkeer, Migratie en Consulaire Zaken Afdeling Asiel- en Migratiezaken Bezuidenhoutseweg 67 Postbus 20061 2500 EB Den Haag

Datum 7 februari 2001 Auteur DPC/AM

Kenmerk DPC/AM 717789 Telefoon 070 348.5964

Blad /2 Fax 070 348.5046

Bijlage(n) -/- E-mail dpc-am@minbuza.nl

Betreft Verhoogd risico op arrestatie vanwege littekens

Naar aanleiding van rechterlijke uitspraken van de Arrondissementsrechtbank Den Haag, d.d. 29 december 2000 en 2 februari 2001 en uw daarop volgende vraag aangaande de risico's op arrestatie en detentie voor Tamils met littekens, moge het volgende dienen.

Uit informatie van verschillende mensenrechtenorganisaties en advocaten in Colombo is het volgende gebleken.

Een Tamil in Colombo kan het risico lopen aangehouden te worden bij een checkpoint. Indien de autoriteiten bij deze identiteitscontrole het vermoeden krijgen dat iemand banden zou kunnen hebben met de LTTE, dan kan hij voor nader onderzoek worden meegenomen naar een politiebureau alwaar zijn antecedenten worden gecontroleerd.

In het algemeen leidt slechts een combinatie van diverse factoren zoals het ontbreken van identiteitspapieren, het ontbreken van een politieregistratie en het hebben van littekens tot dergelijke vermoedens bij de politie Het slechts hebben van uiterlijk direct zichtbare littekens leidt in zijn algemeenheid niet tot directe verdenking van LTTE-activiteiten, zeker niet indien men over goede identiteitspapieren beschikt. Er zijn geen aanwijzingen dat Tamils tijdens identiteitscontroles bij checkpoints in Colombo worden gesommeerd zich te ontdoen van hun kleding om te controleren of zij littekens op hun lichaam hebben.

Indien tijdens het nader onderzoek op het politiebureau niet blijkt van nadere verdenkingen van LTTE-betrokkenheid, wordt betrokkene in de regel binnen 48/72 uur vrijgelaten. Het enkel hebben van littekens leidt in het algemeen niet tot een verhoogd risico op detentie van langer dan 48/72 uur. Als blijkt op basis van bijvoorbeeld politiedossiers of op basis van aanwijzing van anderen dat er verdenking van mogelijke betrokkenheid bij de LTTE is, dan moet rekening worden gehouden met een langere detentie.

De Minister van Buitenlandse Zaken

voor deze,

het plv. hoofd van de afdeling Asiel- en Migratiezaken

drs. J.H.P.A.M. de Roy

Kenmerk DPC/AM 717789
Blad /2

===