Universiteit van Utrecht

7 februari 2001

Oratie mw.prof.dr. A. Everett, faculteit Letteren

ICT en diversiteit: Etniciteit, sekse en het gebruik van digitale media. Titel: 'The revolution will be digitized: Afrocentricity and the Digital Public Sphere' 16:15 uur

Prof. Anna Everett gaat in haar oratie in op de vraag in hoeverre de digitale cultuur (culturele, politieke, economische) in- en uitsluiting reproduceert. Zij spreekt zich uit tegen het klakkeloos overnemen van de veelgehoorde veronderstelling dat de opkomst van digitale cultuur bestaande maatschappelijke verschillen in stand houdt of bevordert - met andere woorden dat armen arm blijven en dat alfabeten alfabeet blijven (of digibeet worden). Het gevaar dreigt dat een dergelijke veronderstelling gaat fungeren als een 'self- fulfilling prophecy'. Everett heeft in de Verenigde Staten onder andere onderzoek gedaan naar de verspreiding van digitale cultuur onder Afro-amerikaanse vrouwen. Daarbij bleek dat deze groep wel degelijk in aanraking komt met en gebruik maakt van de mogelijkheden van de digitale cultuur.

Anna Everett, afkomstig van de University of California, Santa Barbara, Verenigde Staten, is voor drie maanden benoemd op de Belle van Zuylen-leerstoel en verblijft van januari tot en met maart 2001 aan de faculteit Letteren. Zij is daar verbonden aan het Instituut voor Media en Re/presentatie.

Gewijzigd:Monday, January 29, 2001 Johan Vlasblom