Vereniging VNO-NCW

Persbericht
Afdeling Public Relations VNO-NCW

VNO-NCW steunt pleidooi excellente onderzoeksnetwerken ICT

Den Haag, 7 februari 2001 - De ondernemingsorganisatie VNO-NCW steunt het pleidooi van de Commissie-Risseeuw voor excellent ICT-onderzoek in netwerken van kennisinstellingen met bedrijven. Deze 'bottom up' benadering heeft meer kans op succes dan het van bovenaf aanwijzen van ICT-kennisgebieden, wat tot verstarring en wedden op verkeerde paarden kan leiden.

Dat zegt VNO-NCW in een reactie op een woensdag bekendgemaakt rapport van de verkenningscommissie 'ICT en economie' onder voorzitterschap van oud president-directeur van Getronics Risseeuw. VNO-NCW is benieuwd naar de nadere uitwerking van de voorstellen, door de recent door het ministerie van Economische Zaken ingestelde Task Force ICT-Kennis onder leiding van dr. C le Pair.

Risseeuw pleit er terecht voor de financiering van onderzoek uitdrukkelijker te richten op ondersteuning van excellentie. Niet de 'verdelende rechtvaardigheid', maar steun aan personen en groepen die hun sporen hebben verdiend, moet leidraad zijn.

Ook volgens VNO-NCW is extra geld nodig voor ICT-onderzoek. In ons inflexibele wetenschapssysteem blijkt de opkomst van een belangrijk nieuw wetenschapsgebied als ICT onvoldoende snel en omvangrijk door geldstromen te worden gevolgd. Andere landen steken veel geld in ICT-onderzoek, en zuigen daarmee onderzoekstalent weg uit landen die dat niet doen.

Ook is het belangrijk dat kennis wordt overgedragen via een flexibel kennisbeschermings- en exploitatiebeleid en het stimuleren van hightech starters. Dat laatste gebeurt overigens al onder andere via Twinning.

Adres/Address
'Malietoren'
Bezuidenhoutseweg 12
Den Haag
Telefoon/Phone
..-31 (0)70 349 01 67
Telefax/Fax
..-31(0)70 349 01 77
Postadres/Postal Address
Postbus 93002
2509 AA Den Haag
E-mail
communicatie@vno-ncw.nl