Vereniging VNO-NCW

Persbericht
Afdeling Public Relations VNO-NCW

VNO-NCW: reclameverbod tabak treft legaal product

Den Haag, 7 februari 2001 - De ondernemingsorganisatie VNO-NCW vindt het aanstaande kabinetsbesluit om tabaksreclame vrijwel aan banden te leggen een inbreuk op het recht van vrije commerciële meningsuiting. Een verbod op reclame beperkt niet het roken, maar belemmert de industrie om een volstrekt legaal product - waaraan de overheid overigens via accijnzen flink verdient - op de markt te zetten en eventuele innovaties aan de consument bekend te maken.

Het kabinet gebruikt reclame als 'bliksemafleider'. Als het werkelijk gaat om de volksgezondheid in het algemeen en van de jeugd in het bijzonder, zou het kabinet zich serieus moeten buigen over de voorstellen tot zelfregulering van de tabaksbranche om het roken terug te dringen. De industrie is van tevoren niet gehoord over de voorstellen van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan het kabinet.

Het kabinetsstandpunt is bevreemdend, omdat het in strijd is met het advies van de Staatscommissie Franken en de voornemens van het kabinet zélf om handelsreclame in de nieuwe Grondwet expliciet onder de bescherming van de vrijheid van meningsuiting te brengen.

Het verbod op tabaksreclame staat in een nota van wijziging op de Tabakswet. Naar verwachting zal het parlement dit najaar de Tabakswet behandelen. Het kabinet heeft besloten de wet onmiddellijk te laten ingaan na de besluitvorming door de Eerste Kamer en de publicatie in het Staatsblad. Van redelijke overgangstermijnen voor onder meer sponsoring is geen sprake. Tal van organisaties en evenementen zullen hierdoor worden gedupeerd.

Adres/Address
'Malietoren'
Bezuidenhoutseweg 12
Den Haag
Telefoon/Phone
..-31 (0)70 349 01 67
Telefax/Fax
..-31(0)70 349 01 77
Postadres/Postal Address
Postbus 93002
2509 AA Den Haag
E-mail
communicatie@vno-ncw.nl