Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/content.asp?Key=408019



Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persberichtnummer 13

Datum: 29 januari 2001

Minister Van Aartsen brengt van 7 tot 13 februari een bezoek aan China. De bilaterale relaties met de Volksrepubliek komen tijdens het bezoek aan Beijing, Xi'an en Hong Kong breed aan de orde, zowel op politiek als economisch gebied. Daarbij krijgt ook de situatie van mensenrechten in China de nodige aandacht.

Van Aartsen arriveert woensdag 7 februari in Beijing. Op 8 februari spreekt hij onder anderen met zijn collega Tang Jianxuan en vice-premier Wen Jiabao.

De volgende dag heeft hij een ontmoeting met premier Zhu Rongji. Ook spreekt hij die dag met vertegenwoordigers van universiteiten en overheidsinstellingen over mensenrechten en goed bestuur.

Behalve Beijing bezoekt Van Aartsen de stad Xi'an, waar zaterdag de bezichtiging van het beroemde terracottaleger op het programma staat.

Op zondag 11 februari vliegt hij voor twee dagen naar Hong Kong. Behalve de intensieve handelsbetrekkingen zal ook de bijzondere positie van Hong Kong binnen China aan de orde
komen. Van Aartsen spreekt met de voorzitter van de Wetgevende Raad (parlement) en met vertegenwoordigers van de verschillende partijen in de Raad.

Vanuit Hong Kong wordt een bezoek gebracht aan de Chinese grens.

Van Aartsen, die voor het eerst als minister van Buitenlandse Zaken China bezoekt, keert op 13 februari terug naar Nederland.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de directie voorlichting en communicatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Bart Jochems of Helen Gorter: 070 3486785.

===