DSM

7 februari 2001

DSM bouwt vierde productielijn Dyneema in Heerlen (Nederland) en tweede Dyneema UD-productielijn in Verenigde Staten

Markt voor 's werelds sterkste vezel groeit sneller dan verwacht

DSM High Performance Fibers, de producent van de supersterke polyetheenvezel Dyneema, gaat uitbreiden met een vierde productielijn. Deze krijgt een capaciteit van 600 ton per jaar. De nieuwe Dyneema-productielijn wordt gebouwd bij de bestaande Dyneema-productiefaciliteit in Heerlen.
Deze investering in een vierde productielijn komt bovenop de debottlenecking van de huidige drie productielijnen die al circa 400 ton per jaar extra capaciteit zal opleveren in de loop van 2001. De vierde Dyneema-productielijn zal nog dit jaar in gebruik worden genomen.
Ook de capaciteit voor Dyneema UD (op Dyneema-vezel gebaseerde producten toegepast in persoonlijke bescherming en bepantsering van voertuigen) wordt uitgebreid. De tweede productielijn voor dit product wordt gebouwd in de Verenigde Staten. De nieuwe UD-productielijn krijgt een capaciteit van 400 ton per jaar en zal al na de zomer in gebruik worden genomen. Het totale investeringsbedrag bedraagt circa EUR 30 mln. Tevens is een engineeringstudie aangezet voor de bouw van een nieuwe Dyneema-vezelfabriek in de Verenigde Staten.

Vision 2005

"De markt voor Dyneema groeit nog sneller dan we hadden verwacht," zegt Peter Elverding, voorzitter Raad Van Bestuur DSM. "Met deze investeringen kan Dyneema zijn groeistrategie versneld uitvoeren. De investeringen in deze high performance producten passen uitstekend in onze strategie Vision 2005: Focus and Value."
In deze in september vorig jaar gepresenteerde strategie heeft DSM zijn doelen voor de komende jaren bepaald. Elverding: "DSM wil in 2005 behoren tot de wereldtop op het gebied van specialties met hoge toegevoegde waarde. DSM zal daartoe verder transformeren tot een onderneming in chemische en biotechnologische producten en hoogwaardige materialen. Vision 2005: Focus and Value leidt tot verdere concentratie op leidende mondiale posities in activiteiten met een hoge toegevoegde waarde, minder cycliciteit, sterke groei en stabiele resultaten."

Debottlenecking

"Vooral in de Verenigde Staten wordt onze productperformance bijzonder gewaardeerd," zegt Pieter Greidanus, directeur DSM High Performance Fibers.
"We halen al het uiterste uit de bestaande productielijnen voor Dyneema-vezel en Dyneema UD, maar dat is niet voldoende. Om te kunnen blijven voldoen aan de vraag van onze klanten naar Dyneema producten, is snel extra productiecapaciteit nodig."
Door 'debottlenecking' van de productielijnen in Heerlen wordt de huidige productie-capaciteit van 1500 ton per jaar al in de loop van 2001 met zo'n 30% verhoogd.

Vanwege de aanhoudend sterke vraag heeft DSM High Performance Fibers besloten om naast de debottlenecking de capaciteit met twee extra productielijnen uit te breiden, één voor Dyneema-vezel en één voor Dyneema UD. De totale vezel productiecapaciteit komt daarmee op 2600 ton per jaar, terwijl de Dyneema UD productiecapaciteit met 400 ton per jaar zal toenemen. Een verdere uitbreiding van de vezelcapaciteit wordt in 2002/2003 in de USA verwacht.

Dyneema UD vooral in VS zeer goed ontvangen

DSM heeft het laatste jaar met veel succes geopereerd op de Amerikaanse markt voor ballistische beschermingsmiddelen. "De Amerikaanse leger- en politiediensten zijn bijzonder enthousiast over onze Dyneema UD producten," zegt Frank Schaap, directeur marketing & sales Ballistics van DSM High Performance Fibers. "Van meet af aan was duidelijk dat de uitbreiding van onze productiecapaciteit in de USA zou plaatsvinden, zodat we ook in de toekomst aan de groeiende vraag kunnen blijven voldoen."
Schaap benadrukt dat de nieuwe klanten op de Amerikaanse markt profiteren van de vele jaren ervaring die DSM High Performance Fibers al met Dyneema heeft opgedaan op de Europese, Aziatische en Zuidamerikaanse markt. Schaap: "Dyneema UD heeft daar al vele levens gered."

Dyneema

Dyneema® is een door DSM ontwikkelde supersterke polyetheenvezel, die wordt vervaardigd op basis van een eveneens door DSM ontwikkeld gelspinproces. Deze techniek is wereldwijd gepatenteerd en levert op gewichtsbasis de sterkste vezel ter wereld op: tot vijftien keer sterker dan staal en veertig procent sterker dan aramide-vezels. Bovendien heeft Dyneema een lage dichtheid (Dyneema drijft op water), een hoge weerstand tegen slijtage, vocht, UV-straling en chemicaliën, en een hoge energie-absorptie, waardoor Dyneema-vezels kogels kunnen stoppen.
Het supersterke Dyneema wordt gebruikt voor hoogwaardige bescherming (lichtgewicht kogelvrije vesten en helmen), bepantsering van voertuigen, zeilen, scheepstouwen, vislijnen, visnetten, kabels, veiligheids- handschoenen en beschermende kleding.