Amsterdam Airport Schiphol

Persberichten

Amsterdam Airport Schiphol voert centrale security in

Amsterdam Airport Schiphol voert met ingang van deze zomer in de terminal centrale security in. Dit betekent dat de security-controle op passagiers en hun handbagage direct na de paspoort- of ticketcontrole zal gaan plaatsvinden. Nu vinden deze securitycontroles nog decentraal plaats, aan een gate of aan het begin van een pier. De centrale security doorgangen zullen net als de huidige securitycontrolepunten bij de gates voorzien zijn van poortjes waar de passagiers doorheen moeten lopen en x-ray apparatuur voor de handbagage.

Amsterdam Airport Schiphol heeft het besluit tot het invoeren van centrale security genomen in goed overleg en in samenwerking met het ministerie van Justitie, het ministerie van Verkeer en Waterstaat, beveiligingsorganisatie Seceurop, District Koninklijke Marechaussee Schiphol, KLM en de andere luchtvaartmaatschappijen vertegenwoordigd in de Schiphol Airline Operators Committee (SAOC). Op veel grote Europese luchthavens werkt men al met centrale security in plaats van controles bij de gate.

Kwaliteitsverbetering
De invoering van centrale security betekent een kwaliteitsverbetering voor de passagiers. Door de centrale security zullen er voor hen minder wachtmomenten zijn. De securitycontrole vindt namelijk plaats direct na de paspoort- of ticketcontrole. Zodra de passagiers het securitycontrolepunt zijn gepasseerd, komen zij in een zogenaamde 'clean area' en kunnen zij zonder verdere controles instappen in het vliegtuig. Ook voor de vertrekpunctualiteit van het vliegtuigverkeer is dit gunstig. Datzelfde geldt voor transferpassagiers die door centrale security sneller kunnen overstappen omdat zij, in principe, niet meer gecontroleerd hoeven te worden.

Extra doorgangen voor passagiers en personeel
Ook alle Schipholwerkers en hun tassen zullen worden gecontroleerd voordat zij de 'clean area' betreden. Hiervoor worden in de terminal nieuwe personeelsdoorgangen ingericht. Om de duur van het wachten voor passagiers bij de gecombineerde paspoort- of ticketbalies en securitycontrolepunten zoveel mogelijk te beperken worden er de komende maanden in de terminal extra balies en controlepunten gebouwd. In Vertrek 1 (Schengen) komen twee ticketcontrolepunten en vier securitycontrolepunten. In Vertrek 2 zes paspoortbalies en vier securitycontrolepunten. In Vertrek 3 komen zes paspoortbalies en vier securitycontrolepunten.