Gemeente Nieuwegein

Plannen veerpont aangepast
(7 februari)

De gemeenten Nieuwegein en Vianen hebben het voorstel voor het fiets/voetveer tussen de beide gemeenten aangepast, onder andere naar aanleiding van de reacties van belanghebbenden. De afmeerlocaties in Nieuwegein en Vianen zijn iets verplaatst en de Abri´s (beschutte wachtgelegenheid) bij beide afmeerlocaties worden afsluit-baar gemaakt.

In Nieuwegein staat de plek waar de veerpont afmeert, de zogeheten ´veerstoep´, nu gepland aan de westkant van de krib (dat is een korte landtong in het water) die aan het einde van de Veerweg in de Lek ligt. De veerstoep wijst in westelijke richting, en steekt dus niet meer recht de rivier in zoals bij het vorige ontwerp het geval was. Voordeel van de nieuwe locatie in Nieuwegein is, dat de pont nu iets verder van de bebouwing afmeert, en dat de pont nu ook vaartechnisch makkelijker en veiliger kan aanleggen. De pont heeft immers bij de nieuwe afmeerlocatie veel minder last van de stroming en van andere schepen.
Ook de afmeerlocatie in Vianen is verplaatst van de oostkant van de krib naar de westkant. De afmeerlocatie steekt nu schuin in westelijke richting het water in, zodat de pont ook aan de kant van Vianen makkelijker en veiliger kan aanleggen. Ook zal de pont nu iets verder van de bebouwing afmeren.
Deze wijzigingen betekenen dat de veerpont bij hoog water wat eerder uit de vaart moet worden gehaald. Bij het vorige ontwerp kon de pont nog blijven varen tot een waterhoogte van ongeveer 4,90 meter boven NAP. In het nieuwe ontwerp is dat tot een waterhoogte van ongeveer 3,20 meter boven NAP. In de praktijk betekent dit dat de pont gemiddeld één week per jaar uit de vaart is.
Het aangepaste plan is besproken met de rivierbeheerder (Rijkswaterstaat Oost-Nederland). De betrokken partijen hebben goede hoop dat de rivierbeheerder de benodigde vergunning afgeeft. Een andere wijziging houdt in dat de Abris bij de afmeerlocaties in Nieuwegein en Vianen afsluitbaar worden gemaakt, zodat na afloop van de veerdiensten niemand er gebruik van kan maken. Tijdens de veerdiensten houdt de schipper toezicht op de Abri´s. De gemeenten hebben reacties op de plannen binnengekregen naar aanleiding van een breed verspreide strooifolder, een informatiebijeenkomst voor belanghebbenden in Nieuwegein, en de ter inzage legging van de plannen.

De voortgang van het project verloopt voorspoedig. Het Bestuur Regio Utrecht heeft een extra subsidie verleend. Hierdoor komt de totale BRU-subsidie op 828.000,- gul-den. Als de nog lopende subsidieaanvragen worden gehonoreerd, is het project finan-cieel geheel gedekt.

Het aangepaste plan wordt op 8 februari gepresenteerd in de Nieuwegeinse raads-commissie Verkeer en Vervoer, Milieu en Cultuur, en op 13 februari in de Vianense raadscommissie Openbare Werken.