EVD

Verslag handelsbezoek Ybema aan Noord-Italië

Woensdagavond 7 februari troffen een aantal Nederlanders elkaar in Milaan: staatssecretaris Gerrit Ybema kwam vanuit Rome, waar hij een bilateraal gesprek had gehad met zijn Italiaanse collega-minister van Buitenlandse Handel Letta; zeven vertegenwoordigers van verschillende regionale Kamers van Koophandel; vier vertegenwoordigers van de brancheverenigingen (FME, Metaalunie en de transportsector); een vertegenwoordiger van MKB-Nederland; enige EVD-medewerkers; enkele diplomaten van de ambassade in Rome en het consulaat-generaal in Milaan; en een drietal journalisten van respectievelijk De Volkskrant, de GPD en Het Financieele Dagblad.

Allen hadden hetzelfde doel: deelnemen aan het oriëntatiebezoek voor intermediairs aan Noord-Italië onder leiding van staatssecretaris Ybema en informatie te verkrijgen over de samenwerkings- en afzetmogelijkheden die Noord-Italië het Nederlandse bedrijfsleven te bieden heeft. Tijdens de missie is onderzoek verricht naar gemeenschappelijke prioriteiten van de handelspartners en het opstellen van een actieprogramma voor Noord-Italië, één van de belangrijkste economische regio's in Europa.

Deze opzet voor een handelsmissie - geen individuele bedrijven die meereizen, maar intermediairs - is niet erg gebruikelijk. Eén keer eerder was sprake van een dergelijke missie, naar Noord-Frankrijk. De opzet van deze missie was compact: donderdag 8 februari 's ochtends een rondetafelbijeenkomst met Italiaanse counterparts van de Nederlandse deelnemers bij de Kamer van Koophandel in Milaan en 's middags een rondetafelbijeenkomst met vertegenwoordigers van in Noord-Italië gevestigde Nederlandse bedrijven. Deze dag werd afgesloten met een zogenoemd "Trade Dinner", waarbij onder meer alle gesprekspartners van deze dag waren uitgenodigd.

Het resultaat van deze handelsreis: In samenwerking met de Kamer van Koophandel van Milaan is voor de komende twee jaar een programma opgesteld met de handelsbevorderende activiteiten op basis van een gemeenschappelijk Italiaans-Nederlands onderzoek naar de belangrijkste prioritaire sectoren. Aan Nederlandse zijde zullen de betrokken Kamers van Koophandel, brancheverenigingen en MKB-Nederland invulling geven aan het door hun op te stellen programma.

In het artikel "Hollandse 'tulipani' op handelsbezoek" van Willem Beusekamp in de Volkskrant van 17 februari leest u het persoonlijke verslag van deze missie van deze correspondent in Rome. Aangezien het verslag een pdf-file is, dient u wel Adobe geïnstalleerd te hebben om het te kunnen downloaden. Heeft u geen Adobe Acrobat Reader, dan kunt u het nu installeren:

eerste deel (pdf-file, 115 Kb)
tweede deel (pdf-file, 74 Kb)

Inleiding

Jaarprogramma Ybema
Activiteiten EVD

Rondetafelbijeenkomst met Italiaanse counterparts bij de Kamer van Koophandel in Milaan.

Rondetafelbijeenkomst met vertegenwoordigers van lokaal gevestigd Nederlands bedrijfsleven bij ABN-AMRO (Ybema zit in het midden op de rug gezien).

Gesprekken tussen leden van de delegatie en lokaal gevestigde Nederlandse ondernemers.