Provincie Utrecht

Persbericht
01 februari 2001

Aanpak baggerproblemen Loosdrechtse Plassen officieel bekrachtigd

Op woensdag 7 februari aanstaande zetten bestuurders van acht verschillende partijen hun handtekening onder het uitvoeringskader voor de integrale aanpak van de baggerproblematiek in de Loosdrechtse Plassen. Daarmee bevestigen ze formeel hun instemming met de afspraken voor de aanpak van de problemen in dit gebied.

Het plassengebied kampt met grote hoeveelheden fijn slib. Zowel de watersporters als de natuur in het gebied ondervinden daar hinder van: jachthavens slibben dicht en het doorzicht van het water is slecht. Dat heeft geleid tot de verdwijning van diverse planten en dieren. Baggeren helpt slechts tijdelijk. Daarom hebben acht partijen in 1997 onder het motto 'Stoppen met aanmodderen en samen aan de slag gaan' de handen ineengeslagen om een blijvende oplossing voor de problemen te zoeken. De provincie Utrecht, gemeente Loosdrecht, Gemeentewaterleidingen Amsterdam, het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht, het Plassenschap Loosdrecht en omgeving, Vereniging Natuurmonumenten, de HISWA Vereniging, het Koninklijk Nederlandse Watersporters Verbond en de Stichting Anti-Slib werken aan een aantal herstelprojecten.

projecten
Sommige projecten zijn al in een gevorderd stadium. Zo is onlangs het Anti-Slib-onderzoek van HISWA en KNWV afgerond. De uitkomsten ervan bieden aanknopingspunten om de instroom van slib in de jachthavens te voorkomen. In opdracht van Vereniging Natuurmonumenten is een groot deel van De Vuntus gebaggerd, waardoor het water helderder wordt en de natuur in dit gebied weer een kans krijgt. Ook het grootschalige herstel van legakkers in het plassengebied is al in gang gezet. Daarmee worden twee vliegen in een klap geslagen: er kan niet alleen bagger worden hergebruikt, maar het herstel draagt ook bij aan de instandhouding van belangrijke cultuurhistorische waarden.
Verder legt de provincie samen met de gemeenten Loosdrecht, Breukelen en Loenen de hand aan een bodemkwaliteitskaart van het gebied. Op deze kaart wordt de milieukundige kwaliteit van de bodem in het plassengebied beschreven. Aan de hand daarvan kan beoordeeld worden of bagger die vrijkomt bij werkzaamheden - al dan niet na indroging - in aanmerking komt voor hergebruik, bijvoorbeeld voor het herstel van legakkers of van veeneilanden.

Daarnaast wordt er gewerkt aan de voorbereiding van twee grotere projecten, die een grote uitstraling in het gebied zullen krijgen. Eind 2001 wordt begonnen met het baggeren van de Breukeleveense Plas. Deze maatregel moet de plas weer helder en de randen van de plas weer bevaarbaar maken. En natuurlijk is er het herstelplan Loosdrechtse Plassen. Dit plan houdt in dat er door het graven van verdiepingen in de plassen putten worden gecreëerd, waarin al het zwevende slib wordt opgevangen. Als dit slib uit circulatie is zullen de plassen weer helder worden en slibben de jachthavens veel minder snel dicht.

stuurgroep
De uitvoering van alle projecten wordt gecoördineerd door de stuurgroep Loosdrechtse Plassen, die door bovengenoemde partijen in 1998 werd opgericht. De stuurgroep staat onder leiding van mevrouw Kamp, gedeputeerde water van de provincie Utrecht. Zij zal op 7 februari officieel de Internetsite in gebruik stellen, waar meer informatie over de verschillende projecten te vinden is.

Voor nadere informatie: Karin Obdeijn, 030 - 258 2192 of Karin.Obdeijn@province-utrecht.nl

Terug