Technische Universiteit Eindhoven

Agenda / Studium Generale



VIRtue
Een nieuwe campus


De TUE bouwt, voor iedereen zichtbaar, aan een nieuwe campus. Een hele generatie studenten groeit op met het idee dat bouwvakkers onlosmakelijk verbonden zijn met wetenschap. De volgende generatie studenten zal bij het woord 'campus' waarschijnlijk een andere associatie hebben.
De TUE bouwt op dit moment namelijk ook aan een tweede campus. Deze ligt niet aan de Dommel noch ergens anders in Eindhoven, maar in de denkbeeldige ruimte van het internet.
Deze campus, VIRtue, wordt geen verdubbeling van de bestaande universiteit, maar een bundeling van alle mogelijke nuttige en recreatieve diensten voor de universitaire gemeenschap. Is daar behoefte aan? In de afgelopen paar jaar hebben uiteenlopende takken van dienstverlening de mogelijkheden van het internet ontdekt en er komen dagelijks nieuwe bij. Het aanbod is groot maar versnipperd en dat is ook begrijpelijk; de potentiële gebruikers zijn allerlei individuen; van een samenhangende groep is geen sprake. De TUE-gemeenschap is dat in veel opzichten wel: digi-minded, digi-equipped en iedereen werkt op dezelfde vierkante kilometer. Dat gegeven is de basis voor het unieke experiment dat VIRtue heet, een virtuele campus met de voorzieningen die je daar zou verwachten: een bank, een supermarkt, het loket van de gemeente en verschillende studentenvoorzieningen. En natuurlijk kan je er op een handige manier betalen voor de diensten die geld kosten.
Virtue wordt gebouwd door CEBRA, het Center for Electronic Business Research & Applications. Pof. Ton Veth, directeur van CEBRA en hoogleraar TM spreekt over VIRtue, wat het is en vooral wat het kan worden.


VIRtue
Prof. dr. ir. A.F.L. Veth
Woensdag 7 februari
11.45 -13.00 uur
Blauwe zaal Auditorium