Ministerie EZ


STAATSSECRETARIS YBEMA MET MISSIE NAAR NOORD-ITALIË

23-01-2001

Staatssecretaris Gerrit Ybema van Economische Zaken bezoekt van 7 tot 9 februari Noord-Italië (Milaan). Hij zal worden vergezeld door een twaalftal vertegenwoordigers van brancheverenigingen en van de regionale Kamers van Koophandel. Doel van het bezoek is informatie te verkrijgen over de samenwerkings- en afzetmogelijkheden die Noord-Italië het Nederlandse bedrijfsleven te bieden heeft. Voorafgaand aan zijn bezoek aan Milaan zal Ybema in Rome spreken met de Italiaanse minister van Industrie, Handel, Ambachten en Buitenlandse handel Letta.
Het programma in Milaan zal onder meer bestaan uit een rondetafelbijeenkomst met Italiaanse counterparts van de Nederlandse deelnemers en een rondetafelbijeenkomst met vertegenwoordigers van in Noord-Italië gevestigde Nederlandse bedrijven.

Achtergrond
Italië is een van de meest geïndustrialiseerde landen ter wereld. De belangrijkste productiesectoren zijn machines, vervoermiddelen, chemie, farmaceutica, elektrische en elektronische goederen en mode. Een belangrijk deel van de Italiaanse industrie is geconcentreerd in het noorden van het land.
In 1999 bedroeg de waarde van de Nederlandse uitvoer naar Italië ruim twee keer zoveel als de invoer uit Italië. De Nederlandse invoer uit Italië is de laatste drie jaar gestabiliseerd rond de 12,5 miljard gulden, terwijl de Nederlandse uitvoer naar Italië een voortdurende groei vertoont. De toename van de uitvoer bedroeg in de eerste acht maanden van 2000 tegenover dezelfde periode in 1999 bijna 23%. Als deze stijging zich doorzet, zal de Nederlandse uitvoer naar Italië in 2000 uitkomen op een bedrag van circa 29 miljard gulden.

Ministerie van Economische Zaken, Directie Voorlichting