Digitale Gemeente Houten

Houtense woningcorporaties huisvesten asielzoekers en statushouders.

woensdag 7 februari 2001 - Bron: AWH en Dr Schaepman

De afgelopen jaren zijn al ruim 350 statushouders en vergunninghouders in Houten door de corporaties gehuisvest. Hieronder vallen ook de uitgenodigde groepen Vietnamese, Irakese en Soedanese vluchtelingen, die zich de laatste jaren in Houten gevestigd hebben. Binnenkort zullen de corporaties 2 huurwoningen beschikbaar stellen voor het huisvesten van asielzoekers in woningen (COW-regeling : centrale opvang in woningen).

Het huisvesten van asielzoekers via deze COW-regeling is nieuw voor de corporaties. De opvang van asielzoekers in woningen is een verzoek van het COA dat landelijk de huisvesting van asielzoekers in grotere asielzoekercentra regelt. Omdat deze grote centra vol raken, willen de regering en het COA de asielzoekers zoveel mogelijk in gewone huizen laten wonen. Het is de bedoeling dat de vluchtelingen, wanneer ze een verblijfsvergunning hebben, in Houten kunnen blijven wonen. De begeleiding van deze vluchtelingen zal door het COA gebeuren en niet door Vluchtelingenwerk zoals bij de andere vluchtelingen gebeurd.

Als het aan het COA ligt, gaat Houten eenentwintig asielzoekers opvangen, maar volgens de woningstichtingen is dat op dit moment wel wat veel. In eerste instantie worden 2 woningen beschikbaar gesteld. Na een proefjaar kan dit mogelijk worden uitgebreid. De woningstichtingen willen 1 gezin/familie per woning om te voorkomen dat er onderlinge moeilijkheden ontstaan. Doorstroomhuizen waar asielzoekers komen en gaan, zullen zoveel mogelijk voorkomen worden.

Het huisvesten van asielzoekers is niet nieuw in Houten. Door de Stichting Timon worden 24 AMAs (=alleenstaande minderjarige asielzoekers) opgevangen en in Houten zijn 10 asielzoekers opgevangen via een Zelf Zorg Arrangement (ZZA). De laatste groep woont in bij een inwoner van Houten. Hiervoor verstrekt de COA een onkostenvergoeding aan de asielzoeker. Bij deze laatste groep gaat het vaak over vrouwen met kinderen, die nog in de procedure zijn voor het verkrijgen van een verblijfsvergunning.

Per jaar worden ongeveer 30 nieuwkomers gehuisvest, die recht hebben op een taaltraject en begeleiding van de Stichting VluchtelingenWerk Houten. De woningcorporaties zijn erg tevreden met de inzet en begeleiding van Vluchtelingenwerk. Over het algemeen verloopt de inburgering erg goed.

Copyright © De Digitale Gemeente Houten 1996 - 2001
Deze website is een particulier initiatief van AG Computers en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten). Vragen, opmerkingen, suggesties? info@houten.com