Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

Suikerquotum: wel of niet verhandelen?

Vrije verhandelbaarheid van suikerquotum wordt actueel. Dat is niet de eerste keer: al meerdere keren zijn er stemmen opgegaan om het quotum te kunnen verhandelen, los van de grond. Begin april wordt er in de werkgroep bietenaangelegenheden een besluit genomen. Wat is er precies aan de hand in bietenland? Wat zijn de argumenten voor en tegen vrije verhandeling? Verschillende betrokkenen laten hun mening horen.

Het NAJK is tegen vrije verhandelbaarheid van suikerquotum. Dagelijks bestuurder Harjo Hoiting: "Voor jonge boeren betekent dit een verzwaring van de overname van tienduizenden guldens. Bovendien kan er zo een intensivering van de bietenteelt in bepaalde gebieden ontstaan, milieutechnisch geen winstpunt." Het NAJK heeft wel andere ideeën. Invoering van een bietenbank bijvoorbeeld. Bij de bietenbank leveren bedrijfsbeëindigers hun quotum in bij de bietenbank en ontvangen daar een vast, laag bedrag voor. Telers met een bietennummer die extra quotum willen hebben, kunnen intekenen bij de bietenbank. Het quotum wordt dan verdeeld over de ingeschreven telers. Die mogen tot een bepaald maximum per ha quotum aankopen voor de vastgestelde vergoeding plus administratiekosten. Harjo: "Bij dit systeem wordt het quotum ook losgekoppeld van de grond, maar blijven de kosten veel beter beheersbaar."

Grijze constructies
Wynand Vogels is namens de Limburgse LLTB lid van de LTO-vakgroep akkerbouw. Vogels is voor het vrij verhandelen van bietenquotum. Hij merkt dat er in de huidige situatie veel rare constructies bedacht worden om toch quotum te kopen en verkopen zonder grond. Vogels: "Er zijn veel boeren die wel van hun quotum afwillen, maar niet van hun grond. Aan de andere kant zijn er ook veel boeren die zich graag in suikerbieten willen specialiseren, en dus meer bieten willen telen. Je ziet dan dat er allerlei 'grijze' constructies gevonden worden: er worden maatschappen gevormd of er komen allerlei vreemde pachtconstructies." Het tegenargument van een zwaardere bedrijfsovername klopt wel volgens Vogels, maar dat gebeurt toch wel. "Grond met suikerbietenquotum is nu al veel duurder dan grond zonder. Of het met een verhandelbaar quotum zoveel duurder wordt, valt nog maar te bezien," vindt Vogels. Het idee van een bietenbank klink hem sympathiek in de oren, maar Vogels gelooft niet dat het werkt. "Als je de prijs kunstmatig laag houdt, zul je altijd grijze constructies houden. En daar willen we nou juist vanaf."

Stoppers profiteren
Leo de Jonge, akkerbouwer in Zeewolde is tegen vrije verhandelbaarheid. "Veel nadelen, en amper voordelen," zo vat Leo de discussie in het kort samen. "Het idee komt vooral van de suikerindustrie. Zij denken dat de suikerteelt opgeschaald wordt door handel in quotum. Meer hectares suiker per bedrijf dus. De kosten voor verwerking en ophalen van bieten zouden dan naar beneden kunnen. Dat argument gaat volgens mij niet op. Ik denk juist dat de teelt meer versnipperd wordt. Suikerbieten is een gemakkelijke teelt, die bovendien Minas-technisch ook interessant is. Ik denk daarom dat allerlei mensen die een hoekje grond over hebben, een beetje quotum gaan kopen. Versnippering dus," legt Leo uit. Nadelen aan vrije handel in quotum zijn er volgens Leo wel. "De lasten voor bedrijfsovername worden hoger. Er staat een grotere waarde op de balans, dus wordt de overname zwaarder. Ook kan het nadelige fiscale consequenties hebben. Als je je bedrijf beëindigt of verplaatst, zul je af moeten rekenen met de fiscus over de waarde van het quotum." Leo verwacht overigens niet dat het plan door zal gaan. "Ik denk dat de telers het af zullen stemmen. En dat zou terecht zijn. Handel in bietenquotum is weer een manier om geld uit de landbouw te krijgen. Het zijn namelijk de stoppers die er van zullen profiteren," meent Leo.

Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt