Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

Goede Tijden, Slechte Tijden

Jaarthema NAJK over je persoonlijke financiële planning

Het leven van een jonge boer(in) gaat niet altijd over rozen. Goede en slechte tijden. Ze wisselen elkaar af op de meest onverwachte momenten. Om goed voorbereid te zijn op de slechte tijden en te kunnen genieten van de goede, is het NAJK-jaarthema dit jaar 'Goede tijden, slechte tijden: Je persoonlijke financiële planning'.

De persoonlijke financiële planning in goede (alles is koek en ei, geen rampen) en in slechte (ziekte, overlijden, echtscheiding, faillissement) tijden. Dat is in één zin de inhoud van het NAJK-thema. De belangen van de opvolger en partner staan centraal in het thema. Je financiële planning maak je om economisch zelfstandig te blijven in slechte tijden. Voor een deel maak je zelf je financiële planning, voor een ander deel vloeit het voort uit afspraken die je met je partner maakt. Lang niet altijd komen die belangen overeen. Als opvolger heb je soms hele andere belangen dan als partner.

Opvolger
Voor de opvolgers is de persoonlijke financiële planning zeer essentieel. Het geeft zekerheid, je weet waar je naar toewerkt. Je maakt een planning voor je bedrijf: sparen, eigen vermogen vormen voor bedrijfsovername, je indekken tegen allerlei risico's en investeren in bedrijfsontwikkeling. Daarnaast moet je voldoende geld overhouden voor privé, recreëren en de gezinsuitgaven in de diverse levensfasen. Anders gezegd: de bedrijfswinst kun je besteden aan consumeren, investeren en/of aan reserveren. Dat is je persoonlijke financiële planning.

Partner
Voor de partner is de persoonlijke financiële planning minstens zo belangrijk. Je eigen baan, de eigen carrière geeft economische zelfstandigheid. Een relatie aangaan met een opvolg(st)er kan nu of in de toekomst de economische zelfstandigheid in gevaar brengen of een heel andere wending geven. Goede afspraken met de opvolg(st)er, je indekken tegen financiële risico's en voorzichtig zijn met je handtekening zetten zijn dingen die van levensbelang zijn als het gaat om jouw financiële positie in goede tijden, maar vooral in slechte tijden.

Afspraken
Het is belangrijk om samen goede financiële afspraken te maken. En die ook vast te leggen. Want er liggen heel wat rampen op de loer. Denk aan tegenvallende bedrijfsresultaten of zelfs een faillissement. Niet alleen een probleem voor het bedrijf, maar ook voor je persoonlijke situatie. Als je de zaken niet goed regelt, kan het gebeuren dat het geld van zowel de opvolger àls de partner er in gaat zitten. Denk ook aan een echtscheiding. Dat kan grote financiële gevolgen hebben voor het bedrijf, maar ook voor de partner.
Om nare financiële gevolgen te voorkomen, moet je samen je zaken goed regelen. Laat je voorlichten over de mogelijke gevolgen als je trouwt, of je handtekening onder een financiering zet.

Ogen geopend
AJK Mergelland organiseerde op 4 januari een avond over 'Goede Tijden, Slechte Tijden'. Guido van Hoven uit Cadier en Keer is voorzitter van AJK Mergelland. "Deze avond paste in een serie van een aantal avonden over bedrijfsovername, speciaal gericht op jonge leden. Dit was de tweede avond in deze serie," vertelt Guido. De avond was goed geslaagd. Er kwamen ongeveer veertig jongeren op af, veel van hen zitten nog op school of zijn net van school af. Guido: "Voor de jongeren is deze informatie echt nieuw. Ze doen er nu nog niets mee, maar houden het wel in hun achterhoofd voor de toekomst. Voor de wat oudere jongeren was de informatie niet nieuw, maar zij komen omdat ze zich afvragen 'heb ik het wel goed gedaan?' Ook opvallend veel vrouwen kwamen naar Goede Tijden, Slechte Tijden. Guido: "Dat is erg leuk omdat je dan veel discussie krijgt. Dat bleek wel tijdens het stellingenspel." Guido is erg tevreden over de avond. "Het heeft veel ogen geopend en veel woorden losgemaakt."

Interesse?
Goede tijden, slechte tijden: je persoonlijke financiële planning is het sprankelende programma dat opvolg(st)ers en partners wakker schudt. Een avond over rampen en rampenbestrijding, over handtekeningen en verrekenbedingen en over de liefde en de dood. Wil je ook zo'n avond organiseren, of wil je weten of er bij jou in de buurt een avond wordt georganiseerd? Bel dan even met je eigen bestuur of met Henk Weinans van het NAJK (030-2769869)

Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt