Politiebericht Friesland: Fryslân 2-03-2001
Politieberichten van 1/3 (13.00) t/m 2/3 (07.00)

Drachten: vermiste jongen terecht
De sinds maandag 26 februari vermiste Mark van den Dungen uit Drachten is terecht. Donderdag heeft hij zijn ouders ingelicht.

Heerenveen: aanrijding met letsel
Donderdag omstreeks 11.45 fietste een 74-jarige inwoonster van Heerenveen over de Montferlandlaan. Ter hoogte van het Wadpad fietste ze ineens naar links, kennelijk met de bedoeling om het Wadpad in te fietsen. Op dat moment naderde uit de tegengestelde richting een 33-jarige automobilist uit Scharnegoutum, die onmogelijk nog een aanrijding kon voorkomen. De auto raakte met de rechtervoorzijde de fietster. De vrouw kwam ten val en is met lichte verwondingen aan hoofd, heup en rechterhand per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Zij kon na behandeling weer naar huis. De auto is aan de rechtervoorzijde licht beschadigd, de fiets is total loss.

Wolvega: inbraak bedrijf
In de nacht van woensdag op donderdag is ingebroken in een horecagelegenheid aan de Hoofdstraat Oost. Ontvreemd zijn twee mobiele telefoons en enkele flessen drank. Aangifte is gedaan door een 27-jarige inwoonster van Wolvega.

Leeuwarden: afperser aangehouden
Een 28-jarige inwoner van Britsum had eerder deze week getracht een tijdschrift te stelen en had, toen hij betrapt werd, de winkelier van een winkel aan de Monnikemuurstraat bedreigd. Woensdagmiddag kwam de inwoner van Britsum weer in de winkel. Hij eiste, onder bedreiging, geld. De winkelier heeft hierop het pand verlaten en de deur op slot gedaan. De politie, die zeer snel ter plaatse was, heeft hierop de Britsumer ingerekend. Aangifte is gedaan van bedreiging/afdreiging tot afgifte van geld door geweld.

Sonnega: keukenbrand
Woensdagmiddag omstreeks 14.18 uur kreeg de politie een melding dat de keuken van een woning aan de Oppers in brand stond. Een 18-jarige bewoner van de woning, waar overigens niemand aanwezig was, zag bij thuiskomst dat er rookontwikkeling was en heeft onmiddellijk 112 gebeld. De brandweer was binnen vier minuten ter plaatse en heeft de brand geblust. Waarschijnlijk is kortsluiting in de koelkast de aanleiding geweest van de brand.

Burgum: inbraak met geweld
Woensdag omstreeks 14.00 uur kreeg de politie een melding dat werd ingebroken in een woning aan de Tussendijken. Omstreeks 13.15 hadden de bewoners de woning verlaten. Toen ze omstreeks 14.00 terugkeerden zagen ze dat twee mannen via de trap naar beneden kwamen. De 60-jarige bewoner raakte in gevecht met een van de twee mannen, zijn vrouw werd door de andere man tegen de muur gesmeten. De vrouw kwam ten val. Door de commotie wisten de twee mannen te ontkomen. De bewoner is gewond geraakt aan zijn oor, zijn vrouw heeft een buil op haar hoofd. De politie heeft onmiddellijk met drie wagens de omgeving afgezocht, ook is een politiehond ingezet. Waarschijnlijk zijn de verdachten ontkomen via de Blomspolle. Nader onderzoek wees uit dat ook getracht is bij de buren in te breken. Hier is het hele huis doorzocht, maar waarschijnlijk zijn de verdachten tijdens hun werkzaamheden gestoord. De technische recherche heeft een onderzoek ingesteld.

Burum: rijbewijs ingevorderd
Donderdagmiddag omstreeks 16.30 controleerde de politie met de lasergun op de Rijksstraatweg. Vanuit de richting Groningen werd een 31-jarige automobilist uit Dokkum met een snelheid van 131 kilometer per uur gesignaleerd door de lasergun. Ter plaatse is 80 kilometer toegestaan, een overschrijding derhalve van 51 kilometer. Het rijbewijs is ingevorderd.

Bolward: winkeldief aangehouden
Donderdag omstreeks 16.45 is een 18-jarige inwoner van Burgum door het personeel aangehouden in een winkel aan de Snekerstraat. Hij had twee pakjes sigaretten ter waarde van 13,30 gulden gestolen. De verdachte is overgebracht naar het bureau. De zaak is via kort-om afgehandeld. Aangifte is gedaan door een 28-jarige inwoner van Bolsward.

Leeuwarden: winkeldievegge aangehouden
Donderdagmiddag werden zeven stuks kinderkleding ontvreemd uit een winkel aan de Nieuwstad. Beveiligingspersoneel had de achtervolging ingezet. Door de politie is even later een 40-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden op het Ruiterskwartier. Aangifte is gedaan door een 52-jarige inwoner van Rijswijk. In de auto van de verdachte werden nog vier kledingstukken aangetroffen die uit een andere winkel aan de Nieuwstad waren ontvreemd.

Leeuwarden: doorrijden met drank op
Donderdag omstreeks 18.00 uur veroorzaakte een 20- jarige automobilist uit Leeuwarden een aanrijding op de Groeneweg. De automobilist reed door maar kon even later door de politie worden aangehouden op het Oldehoofsterkerkhof. De bestuurder had geen rijbewijs, tevens bleek hij te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 770 ug/l.

Augustinusga: inbraak woning
Donderdag is ingebroken in een woning aan de siccamawei. Onbekenden hebben de hele woning doorzocht. Ontvreemd werd een geldkistje zonder inhoud. Aangifte is gedaan door een 24-jarige inwoner van Augustinusga.

Drachten: rijden onder invloed
Vrijdag 00.05 uur is op het Oud Ambacht een 31-jarige automobilist aangehouden. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 895 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 12 uur opgelegd. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Opeinde: rijden onder invloed
Vrijdag 00.10 uur is een 47-jarige automobilist uit Eindhoven aangehouden op De Kletten. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 470 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 4 uur opgelegd.

Elsloo: rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 00.35 uur is een 38- jarige inwoner van Elsloo aangehouden op de Hoofdweg. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau in Oosterwolde blies hij 340 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

Ryptsjerk: rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 00.55 uur is een 46- jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op de Rijksstraatweg. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau in Burgum blies hij 430 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur.

Boelenslaan: te snel
Vrijdag omstreeks 00.30 reed een 44-jarige inwoner van Harkema met een snelheid van 124 kilometer over de Betonwei. Ter plaatse is, wegens het slechte wegdek, de maximum snelheid 60 km per uur. Een overschrijding derhalve van 64 km per uur. Het voertuig is in beslag genomen, en het rijbewijs is ingevorderd.

Leeuwarden: aanhouding na te snel rijden
Vrijdag omstreeks 00.30 uur reed een 20-jarige automobilist met grote snelheid over de Groningerstraatweg. De auto reed met een snelheid van 140 kilometer per uur over de Spanjaardslaan via de Brandemeer en kwam op de Hooidollen tot stilstand. Hier sprongen twee mannen uit de auto, een van de twee sprong in het water van de vaart die de wijk Bilgaard scheidt van het Leeuwarder bos. Met behulp van een politiehond is de verdachte aangehouden in het bos. De man was doornat en behoorlijk onderkoeld. Hiervoor is hij overgebracht naar het MCL- Zuid. De man is aangehouden voor vermoedelijke diefstal van een personenauto. Tevens bleek de verdachte in het bezit te zijn van een wikkel cocaïne. De tweede verdachte heeft zich later bij de politie gemeld.

Heerenveen: vernielingen aan autos
Vrijdag omstreeks 00.45 uur zijn op de President Kennedylaan 17 autos beschadigd. Van auto zijn de buitenspiegels omgeklapt of vernield. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Buitenpost: woninginbraak
Donderdag tussen 15.00 uur en 23.55 uur is ingebroken in een woning aan De Schepperstraat. Men kwam binnen door een ruit te vernielen. Ontvreemd is een videorecorder. De technische recherche zal een onderzoek instellen.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 04.15 uur is een 23- jarige automobilist van Zurich aangehouden op de Pier Panderstraat. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 365 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur.

Bureau Voorlichting & PR. telefoon 058 - 880 8272