Horses of the Dutch



Mond- en klauwzeer: paarden mogen vervoerd worden De NHS is de afgelopen dagen bij herhaling gebeld door ongeruste paardenhouders, die vragen stelden over een (mogelijk) vervoerverbod voor paarden, mede ook naar aanleiding van het feit, dat de Friese Hengstenshow, die op zaterdag 3 maart 2001 te Drachten zou worden gehouden, is afgelast. Tevens heeft de NHS kennis genomen van het feit, dat het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij geen verbod voor het vervoer van paarden heeft vastgesteld, terwijl LTO Nederland liever een algeheel vervoersverbod zag afgekondigd. Wel adviseert het Ministerie om bij het vervoer van paarden, afkomstig van bedrijven waar zich ook evenhoevigen bevinden, een zo groot mogelijke hygiëne in acht te nemen; dit omdat paarden weliswaar geen mond- en klauwzeer kunnen krijgen, maar deze zeer besmettelijke ziekte wel kunnen overbrengen.

Wellicht hebben recente berichten in de pers voor verwarring gezorgd. Ook in de op 1 maart jl. om 18.45 uur uur afgekondigde aanscherping van het eerder door de Minister genomen besluit is uitsluitend sprake van evenhoevigen. Zoals bekend zijn paarden eenhoevigen.

De NHS stelt zich op het standpunt, dat er, zo de NHS dat al zou kunnen, op dit moment geen aanleiding is een eenzijdig door de NHS vastgesteld vervoerverbod voor paarden af te kondigen. Ook het afgelasten van hippische wedstrijden is niet aan de orde. Uiteraard conformeert de NHS zich direct aan een vervoerverbod indien dit door het Ministerie wordt afgekondigd en zullen de geplande wedstrijden worden afgelast. Gegeven het feit, dat een dergelijk besluit indien nodig snel ten uitvoer dient te worden gebracht, adviseert de NHS paarden- en ponyhouders en wedstrijdorganisatoren nauwlettend de nieuwsberichten te volgen.

Op de website van het Ministerie is een uitgebreid dossier over mond- en klauwzeer (MKZ) te vinden. De meest actuele informatie is daar te vinden. Het adres: www.minlnv.nl en dan Dossier MKZ.

Van de British Equestrian Federation (BEF) ontving de NHS op 28 februari jl. een faxbericht met de mededeling, dat de FEI de Engelse hippische federatie heeft gevraagd om een vrijwillige terugtrekking van de ruiters, die de komende weken op internationale wedstrijden aan start komen.
De BEF stelt zich op het standpunt, dat het besluit om niet te starten een zaak van de ruiters en de organisatoren van deze evenementen is. Wel heeft de BEF de navolgende dringende aanbevelingen geformuleerd:
- Alle hippische disciplines en hun ruiters wordt dringend verzocht hun bijdrage te leveren in het bestrijden van mond- en klauwzeer door de aanbevelingen op te volgen, zoals deze door de BEF zijn opgesteld. Zie de BEF-website www.bef.co.uk.

- Respecteer de vrees van de internationale collegas door niet aan wedstrijden deel te nemen wanneer dit tot gevolg heeft, dat de paarden Groot-Brittannië moeten verlaten.



©1999 Horses of the Dutch - All rights reserved read our Disclaimer