CDA

Clemence Ross: Uitslag Cito-toets zegt niets over kwaliteit school

Tweede Kamerlid Clemence Ross vindt dat de uitslag van de CITO-toets niets zegt over de kwaliteit van de witte en zwarte basisscholen. "Daar is de toets ook niet voor bedoeld. De CITO-toets is niet school- maar kindgebonden en moet ouders en school helpen bij het kiezen van de juiste vervolg-opleiding voor het kind."

Andere beoordelingscriteria
"De kwaliteit van een school kan niet alleen worden afgemeten aan de gemiddelde uitslag van de CITO-toets. Ook met uitstekend onderwijs kunnen niet alle kinderen op een hoog kennisniveau gebracht worden", aldus Clemence Ross. "Scholen met veel achterstandsleerlingen kunnen niet langs dezelfde meetlat gelegd worden als scholen die daar niet mee te maken hebben."

Niet per definitie slechter
"Bovendien blijven de sfeer op een school en het contact, middels gesprekken, met docenten het belangrijkste criterium voor ouders bij het bepalen naar welke (soort) school hun kind gaat. Je kunt onmogelijk een school kiezen via Internet op grond van Cito-scores. Zwarte scholen zijn niet per definitie slechter dan witte scholen. Wat telt, is dat de school een eventuele achterstand van een kind zo veel mogelijk wegwerkt. Daar dienen scholen op te worden beoordeeld. Hoe en op welke (soort) school de achterstand wordt weggewerkt, is iets minder belangrijk."