Datum actualiteit: 2 maart 2001

Vonnis naam 'Betuweroute' géén eindstation

De rechtbank in Amsterdam heeft gisteren in kortgeding geoordeeld dat het gebruik van de aanduiding 'Betuweroute' door ondernemer K. IJff onrechtmatig is. De zaak was aangespannen door het Ministerie van Verkeer & Waterstaat en NS Railinfrabeheer bv. Vanaf 15 maart mag IJff het woord 'Betuweroute' niet meer als handelsnaam, merk of domeinnaam gebruiken.

Een duidelijke uitspraak, zo lijkt het. Maar schijn bedriegt.

De rechtbank heeft slechts een voorlopig oordeel geveld, namelijk "dat het gebruik door IJff van de aanduiding 'Betuweroute' voorshands onrechtmatig vóórkomt", in het bijzonder vanwege de verwarring die hij daarmee zou veroorzaken. In de bodemprocedure zal pas kunnen blijken of dit voorlopig oordeel stand houdt.

De rechtbank is in deze procedure niet ingegaan op de vraag of het samenwerkingsverband van NS en het Ministerie juridisch in orde is. De Economische Controledienst is juist hierover met een strafrechtelijk vooronderzoek bezig.

Dubieus is de beslissing om de aanduiding 'Betuwe-route' als domeinnaam te verbieden. "Het is een naam die door iedereen die aan het debat over deze spoorlijn deelneemt wordt gebruikt", zegt mr. Bas Kist van Merkenbureau Shieldmark in Amsterdam. "Mag een tegenstander dan misschien, onder het motto: zet een streep door de Betuweroute, zijn volstrekt legitieme kritiek spuien via de domeinnaam mét het streepje http://www.betuwe-route.nl ?"

Informatie:

drs. K. IJff, tel 020-6461823

Shield Mark, Amsterdam, mr. B. Kist, tel. 020-5111888