Politiebericht Limburg-Zuid: Maastricht 2-03-2001 Persbericht district Maastricht (JvK/13.45uur)

Maastricht, reeks overvallen en inbraken opgelost.

Met de aanhouding van drie inwoners van Maastricht denkt de politie een aanzienlijke reeks van misdrijven te hebben opgelost. De drie, respectievelijk 19, 20 en 24 jaar oud, kwamen in beeld naar aanleiding van de opgegeven signalementen van de daders van twee overvallen op pizzakoeriers in welke in Januari 2001 plaatsvonden en het daarna ingestelde rechercheonderzoek.

Tijdens het vervolgonderzoek bleek dat de drie ook verantwoordelijk waren voor een aantal andere zaken waaronder diverse inbraken. Bij huiszoekingen werden meerdere van diefstal afkomstige goederen aangetroffen en in beslag genomen.

Op 9 januari 2001 vond een straatroof plaats aan de Sauterneslaan te Maastricht.
Aldaar werd een pizzabezorger door twee mannen van zijn geld, zijnde ongeveer fl.160,- en van zijn bromfiets beroofd. Door een van de daders werd de indruk gewekt dat hij in zijn broekzak een wapen had.

Op 17 januari 2001 vond een straatroof plaats aan het Volksplein te Maastricht alwaar wederom een pizzabezorger door twee mannen onder bedreiging van een mes van zijn geld, zijnde ongeveer 400,-, van zijn jas en van zijn bromfiets werd beroofd.

Na een huiszoeking in de woning van de 24 jarige verdachte werden goederen gevonden die afkomstig waren van inbraken in 3 cafés in Maastricht aan respectievelijk de Spoorweglaan, de Heerderweg en de Brusselsestraat. In deze cafés werden door de aangehouden daders de gokkasten opengebroken en het aanwezige geld ontvreemd. Ook werden in twee cafés een groot aantal flessen sterke drank en de spaarkasten ontvreemd. In de drie cafés werd voor duizenden guldens schade veroorzaakt.
Verder bleek dat zij zich schuldig hadden gemaakt aan een inbraak in een garagebedrijf aan de Duitse Poort, waar uit vier op het garageterrein staande autos autoradios werden ontvreemd, en een inbraak aan de Lage Barakken alwaar een notebook werd ontvreemd.

Op 20 januari 2001 vond een woninginbraak plaats aan de Pastoor Kribsweg te Maastricht.
In de woning vonden de daders de autosleutels van de voor de woning geparkeerde personenauto merk BMW. Buiten een aantal dozen kleding en een kopieerapparaat, werd ook de BMW ontvreemd. Ook deze inbraak werd opgebiecht.

Uit het verdere onderzoek bleek voorts dat de verdachten zich hadden schuldig gemaakt aan het openbreken van 7 personenautos, voornamelijk in de wijken Heer en Randwijk. Uit deze auto werden hoofdzakelijk autoradios ontvreemd. De daders verschaften zich toegang tot de auto door een portierruit in te slaan.

Een gedeelte van de buit van 7 slachtoffers, is teruggevonden en is inmiddels aan de rechtmatige eigenaren teruggegeven. Een ander gedeelte van de buit werd door de daders verkocht aan helers. Drie helers konden worden achterhaald. Ook zij zullen zich te zijner tijd moeten verantwoorden voor Justitie.

Door de rechtbank te Maastricht is de gevangenhouding van de drie aangehouden verdachten gelast.