CDA

BELGIË DISCRIMINEERT BUITENLANDSE VERKEERSOVERTREDERS

België discrimineert buitenlandse verkeersovertreders. Dit blijkt uit de verkeersboetes die België heft bij te hard rijden. Belgen die te hard rijden krijgen een lagere boete dan buitenlanders. CDA-Europarlementariër Karla Peijs (verkeer en vervoer) vindt dat dit niet kan en heeft hierover vragen gesteld aan de Europese Commissie.

Uit tariefoverzichten blijkt dat bijvoorbeeld een Nederlander die 11 km/u te hard rijdt een boete krijgt van 8000 Bf. Een Belg die dezelfde overtreding begaat moet voor dezelfde overtreding slechts 5.600 Bf betalen. Het verschil loopt sterk op. Bij een overschrijding van de maximumsnelheid met tenminste 51 km/u en minder dan 71 km/u betaalt een niet-Belg 14.000 Bf. Een Belg betaalt tussen de 6.300 Bf (51 km/u-55 km/u te hard) en 8.400 Bf (bij 65 km/u en 70 km/u te hard).

Alleen als minder dan 10 km/u te hard wordt gereden is een Belg duurder uit. Een buitenlander betaalt dan slechts 1000 Bf terwijl een Belg met 2100 Bf wordt bestraft.

Gelijke monniken...
Karla Peijs: "Te hard rijden mag niet en overtredingen moeten worden beboet.. Maar wel gelijke monniken, gelijke kappen. Vandaar dat ik vragen heb gesteld aan de Europese Commissie om te onderzoeken of België aangepakt kan worden op grond van non-discriminatie artikelen in de Verdragen. Het argument dat vanwege extra administratiekosten hogere boetes aan buitenlanders worden uitgedeeld klopt niet. Op de website staat namelijk dat een buitenlandse overtreder die een voorgestelde boete niet kan of wil betalen een geldsom in bewaring (consignatie) moet geven : het gaat hier om een bedrag van 3.000 Bf bovenop de geldboete. Dat bedrag is speciaal bestemd voor eventuele administratieve (gerechts)kosten. Als ook de 3.000 Bf niet wordt betaald kan het voertuig in beslag worden genomen."

Kijk hier voor de exacte hoogte van de Belgische boetes.

Letterlijke tekst van de vragen:


1. Is het de Europese Commissie bekend dat België voor dezelfde verkeersovertredingen aan niet-Belgen andere boetes oplegt dan aan personen met de Belgische nationaliteit.


2. Hoe verhoudt deze gang van zaken zich met de Europese Verdragen?

3.Indien er een conflict bestaat tussen de Belgische regelgeving en de Europese Verdragen welke stappen is de Europese Commissie voornemens te doen om hieraan een einde te maken?