CNV BEDRIJVENBOND

CNV Tour: vrijdagavond vertrekt geen skibus

Werkgevers in de touringcarbranche hebben een eindbod op tafel gelegd wat niet voldoen aan eerder gestelde ultimatum van CNV Tour. Dit betekent dat er vanaf vanavond geen enkele bus meer rijdt naar een ski-bestemming.

De bussen op de opstapplaatsen in Beek (Restaurant Het Heuveltje), Didam (Restaurant Boszicht) en Boxmeer (AC-restaurant) vertrekken niet naar de vakantie-oorden. In Beek zal onderhandelaar Arjan Huizinga, samen met een delegatie van CNV Tour aanwezig zijn. In Didam is bestuurder Burg Anker. CNV Tour vindt het een aanfluiting van werkgevers, dat zij passagiers de dupe laten zijn van de slechte arbeidsvoorwaarden van hun chauffeurs. De actiebereidheid van de leden van CNV Tour is inmiddels heel hoog.

Werkgevers wilden werknemers die inmiddels met de vut zijn inzetten voor de pendelbussen. Daarnaast is de tijd-voor-tijd regeling niet geschrapt. Deze regeling dwingt chauffeurs om in de slappe tijd van het seizoen het surplus aan overuren als verplichte vakantie op te nemen. CNV Tour wil van deze regeling af en ombouwen tot de mogelijkheid om overuren te compenseren in tijd of geld, uiterlijk één maand nadat de overuren zijn gemaakt. Daarnaast willen bonden dat er een naleving van het recht op een eenpersoonkamer komt voor buschauffeurs in het buitenland. Een goede nachtrust levert meer veiligheid op voor de passagiers, aldus CNV Tour. Werkgevers willen dat werknemers ATV-dagen kwijt raken als ze ziek worden. Arjan Huizinga: Al deze punten moesten volgens ons ultimatum geschrapt worden, dat is niet gebeurd. Nu gaan onze leden opkomen voor hun arbeidsvoorwaarden en worden de bussen stilgezet op de opstapplaatsten9) Werkgevers hebben bonden afgelopen nacht in een informeel overleg een prachtig abeidsvoorwaardenpakket voor de touringcarbranche toegezegd. Hedenochtend zou dit pakket formeel bekrachtigd worden. Toen bleek dat werkgevers het hier niet onderling over eens zijn, is CNV Tour weer opgestapt.